Spring naar inhoud


Buren hebben last van kat

Beste Beatrijs,

Sinds vier jaar wonen wij in ons huidige huis, tot onze grote tevredenheid. We hebben goed contact met de buren op één twistpunt na: onze kat. Ze klagen dat hij zich in hun voortuin ophoudt. Hij zou aan klimplanten en bomen krabben (waardoor een plant gesneuveld is) en op hun fietszadels zitten.

Wij vinden het heel vervelend dat anderen last hebben van onze kat. Dus hebben we gedaan wat in ons vermogen lag om de pijn te verzachten: we hebben aangeboden om de onkosten te vergoeden voor het maken van een afrastering voor de klimplanten, en een anti- kattenmiddel gegeven om in de tuin te strooien.

Helaas, het mocht niet baten. Van het vergoedingsaanbod hebben ze tot op heden geen gebruik gemaakt, het middeltje hielp niet. De kat komt er nog net zo vaak en onlangs kwam de buurvrouw weer klagen. Wat haar vooral een doorn in het oog is, is dat ie ’s nachts op haar fietszadel zit en daar viezigheidjes (haren, zand) achterlaat. Toen ik opperde om er iedere dag een plastic zak omheen te doen en die weer te vervangen, zei ze dat ze daar geen zin in had. Zij vindt dat het onze kat is en dat die niet in hun voortuin hoort te komen. Volgens haar zijn er slechts twee opties: binnenhouden, wat wij niet echt diervriendelijk vinden, of wegdoen. Hoe kunnen wij uit deze impasse komen?

Kat ligt op zadel

Beste Kat ligt op,

Uw buren voeren een vergeefse strijd. Het zijn kennelijk kattenhaters – hun beschuldigingen zijn nogal obsessief en vergezocht. Een fietszadel als favoriete hangplek? Dat ligt helemaal niet lekker voor een kat. Planten verwoesten lijkt me ook een marginale bezigheid. Katten staan niet, zoals sprinkhanen, bekend om hun neiging de vegetatie te slopen. De buren zoeken gewoon een stok om een kat te slaan. U moet hun klachten maar een beetje langs u af laten glijden. Houdt u uw kat binnen, dan komt er wel weer een andere kat uit de buurt langs, waar de buren zich aan kunnen ergeren. Katten horen bij de standaardfauna van de menselijke omgeving en in tegenstelling tot honden genieten zij het voorrecht van vrij buiten rond te lopen. Ze betalen hiervoor een prijs (ze worden vaker overreden), maar er zijn geen wetten die bepalen dat katten binnen moeten blijven omdat ze bewijsbare schade zouden aanrichten. Mensen zijn vrij om een kat als huisdier te nemen, en de kat mag naar buiten, zonder dat de eigenaar een bekeuring krijgt. Als de buren weer klagen, moet u zich maar meelevend opstellen en zeggen: ‘Tja, dat is heel erg voor jullie, maar onze kat doet zoiets niet. Die is heel goed opgevoed. Het zijn altijd de goede katten die moeten lijden onder de slechte.’ Misschien dat de buren dan een andere kat uitzoeken om campagne tegen te voeren. Intussen kunnen ze hun fietszadels wekelijks bespuiten met het door u aangeschafte anti-kattengeurtje.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met , .


17 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Roelof S. schrijft

    Hij/zij die een kat aanschaft, schaft een huisdier aan en dat heeft z’n consequenties. Als dat beestje bij de buren in de tuin zit (altijd bij de buren!!!),blijft de kat binnen. Blijven de kattenburen in gebreke (leuk hoor: spuitbusje, plastic zakje enz. als het maar bij de ander is!) dan heb ik een modern maniertje om dit probleem op te lossen.

    Mijn buren hadden ook zo’n kat. Ook zij weigerden hun verantwoording te nemen t.o.v. de huiskat. Op een morgen lagen er vier jonge merels in onze tuin. DOOD. Niet opgegeten maar gewoon DOOD. Dat waren ‘onze’ mereltjes. Iedere morgen de begroeting. Niet meer nodig.

    Mijn vrouw en ik zijn toen naar het dierenasiel gegaan en hebben daar,om te proberen, een vriendje uitgezocht om ons te vergezellen. En dat was Willempie. Een rottweiler met….een kort lontje. Diezelfde avond nog stond mijn buurvrouw aan de deur voor overleg. Als ik die hond weg deed,ging bij haar de kat naar binnen. Prima deal,netjes opgelost. Onze winst….meer begrip voor elkaar. Groetjes van achter de jeneverbes van deze hondenvriend aan het kattenvrouwtje,

  2. Hilde S. schrijft

    Heeft u zelf buren met katten die vrij in uw tuin rondlopen? Die in uw keuken komen, vlees meenemen en de net gebakken cake aanvreten?
    Weleens van toxoplasmose gehoord? Dat wordt overgebracht via kattenpoep.
    Je komt er nooit meer van af en is gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Mijn tuin ligt er vol mee met kattenpoep.
    Ik moet handschoenen aan om in mijn tuin te kunnen werken en een hordeur kopen om de katten buiten te houden.
    Als mijn kinderen anderen lastig vallen kan men komen klagen maar katten zijn vrij en mogen rustig anderen terroriseren. Dierenliefde? Prima, maar wel in je eigen tuin. Vind in je eigen tuin een oplossing en leg de oplossing niet bij de buren.

  3. Henk schrijft

    Ik las toevallig iets op je site over kattenoverlast. Katten zijn wel oké, maar die debielen die massaal katten aanschaffen en ze daarna de deur wijzen…
    Wat te doen als je géén kat in je tuin wilt en toch geen dieronvriendelijke methoden wilt gebruiken?
    Tijgerpoep!
    Eén ijsemmertje met tijgerpoep (een halve liter) in je tuin graven en gegarandeerd in een omtrek van 50 meter rond je tuin géén katten meer.
    Te verkrijgen bij dierenopvang Pantera.
    €3,50 per emmertje, ben net geweest…

  4. J. Mellema schrijft

    Maar ter zake. Je hoeft geen kattenhater te zijn, als je last hebt van andermans katten, die o.a. gele plekken veroorzaken in je grasveld!
    Ik (bijna 80 jr.) heb zelf twee lieve poezen,(moeder en dochter) en heb het probleem opgelost d.m.v. een diervriendelijk schrikdraadsysteem (verkrijgbaar bij de dierenwinkel.)
    Een duurdere optie is het maken van een ruime dieren-ren, waar ze overdag terecht kunnen. Mijn filosofie is dat mijn dieren anderen niet mogen lastig vallen. Mijn haan en zijn dames mogen pas na 8 uur ’s ochtends het nachthok uit en mijn duiven heb ik weggedaan, omdat sommige buren last hadden van de mest! (En dat zijn de buren die graag mijn “dierentuin” verzorgen als ik met vakantie ben.)

  5. Yvon schrijft

    Nog een kleine aanvulling: Uit artikel 4 van de Wet op de dierenbescherming blijkt wel dat honden en katten tussen zondsondergang en zonsopgang ‘op het erf van de eigenaar’ moeten verblijven. Voor overdag is er inderdaad niets geregeld.

  6. John schrijft

    Hallo Beatrijs,

    Ik heb met grote verbazing uw antwoord gelezen.
    Wij hebben ook al 2 jaar structureel last van katten. Ze poepen en plassen zelfs op de tegels van mijn voortuin (tot voor de voordeur) en in de volledige achtertuin (zowel in het zand als op de stenen) en onder een carport. Toen ik nog bij mijn ouders inwoonde hadden we ook katten. Maar hier had niemand last van, omdat deze katten netjes op het (dichtgemaakte) erf bleven. Het heeft niets te maken met “kattenhaters”. Ik kan mezelf de overlast die mensen van katten hebben goed voorstellen.

    Juist het gemakzuchtige gedrag en de communicatie van de huisdiereigenaren is extreem frustrerend. Mensen moeten zelf hun verantwoordelijkheden dragen en daar schort het helaas vaak aan. De reactie: “Onze kat doet zoiets niet” is te absurd voor woorden!

  7. Brenda schrijft

    Ik verbaas me ook werkelijk over dit antwoord!
    Sinds wanneer zijn mensen die vragen aan hun buren om verantwoording te nemen voor hun HUISDIER (in dit geval katten), kattenhaters?
    Te zot voor woorden!
    De buurvrouw hoeft in mijn ogen helemaal niets te doen, geen plastic zakken, middeltjes in de tuin strooien en dergelijke!
    De buren zijn niet degene die hun tuin Catprooff moeten maken.
    De eigenaar van de kat is verantwoordelijk dat zijn/haar dier geen overlast veroorzaakt en moet haar tuin zo maken dat haar kat op haar eigen terrein blijft!
    Zij heeft toch voor een kat gekozen? Niet haar buurvrouw?
    Het zou wat wezen zeg… alle katten mogen vrij rondlopen en de eigenaren hoeven daar niets voor te doen, en alle mensen die niet voor katten hebben gekozen moeten hun tuin maar hermetisch afsluiten als ze er geen kat in willen… of accepteren dat de katten hun boel vernielen, en bij elk plantje dat ze in de aarde willen zetten in hun eigen tuin het maar voor lief moeten nemen dat ze lekker in de stront kunnen graaien.
    Omgekeerde wereld!

    “mijn kat doet zoiets niet”? Sorry, ooit van kattenkwaad gehoord? Komt niet zomaar ergens vandaan hoor…
    Katten zijn meesters in dingen vernielen. De moterkap van de auto (lekker warm), omspitten van tuinen, lekker binnen glippen als buurvrouw het raam open heeft staan.. Kan nog even doorgaan hoor.
    Nee sorry de eigenaar van de kat moet zijn verantwoordelijkheid nemen!
    De schrijfster heeft al een begin gemaakt (poging tot vergoeden van middeltjes en hier te vragen naar tips)
    Dat vind ik al heel wat, want mijn ervaring is toch dat er best veel katten eigenaren het probleem onderschaten.

    Ik kan alleen als tip geven, als jij je kat echt naar buiten wil laten zorg dan dat je kat niet van jouw terrein af kan.
    (Genoeg voorbeelden op google om je tuin Catproof te maken)
    Kan me voorstellen dat je de kat niet kwijt wil, maar je zou het er toch ook niet mee eens zijn als ik besluit dat ik mijn hond in jouw tuin zou uitlaten?
    Waarom mag jouw kat dan wel in andermans tuin komen?

    oja ik ben geen kattenhater hoor, ben opgegroeid met katten, en op het moment heb ik een oudere zwerfkat die ik heb opgevangen…
    Beestje heeft tot mijn geluk geen behoefte meer aan buiten (alleen luchtje scheppen in de deuropening) Maar mocht dat wel het geval zijn dan had poezebeest een buitenren gekregen…

  8. annemarie schrijft

    Brenda ik ben het ZO met je eens! Wij zijn zo’n stel dat uiteindelijk de hele achtertuin heeft moeten afrasteren met extra fijn gaas om de katten van de omliggende huizen BUITEN te houden. Er lagen op een gegeven moment 42 !! kattenkeutels op ons gazonnetje. heel vies. heel onnodig. Zeker in nieuwbouwwijken woont men dicht op elkaar. Reken maar uit: meestal twee katten per gezin..

  9. Diana schrijft

    Ik ben juist blij met al die katten in mijn dichtbevolkte nieuwbouwwijk. Zelf heb ik er geen, maar ik zou niet weten hoe we zonder al die buurkatten een muizen- en rattenplaag moesten voorkomen met al die etensresten die overal op straat liggen.

  10. Irene schrijft

    Wat een apart antwoord dat verwacht je toch niet! Ik ben zelf ook een dierenvriend (heb zelf ook een kat gehad) maar vind dat men wel de verantwoording moet nemen als men aan dieren begint en zorg dat een ander daar geen overlast van heeft!!! Wij hebben ook 2 katten naast ons wonen maar ik moet elke dag mijn tuin door om de keutels te verwijderen die op ons pad, in de tuin, op het grind en op de bodembedekkers liggen voordat ik mijn kinderen in onze eigen tuin wil laten spelen en dat ligt dan in onze voor en achtertuin!! In het verleden heb ik ze verzorgd als de buren op vakantie waren dan alleen kwam de kattenbak te voorschijn, ik zorgde dat de katten s’nachts binnen waren en dat de bak s’ochtends en s’avonds schoon was en heb in die 2 weken geen keutel gevonden! Terwijl ze overdag gewoon buiten waren! Het kan dus wel, alleen de buren zijn zo eigenwijs of lui dat ze daar zelf niet aan beginnen, de vissen uit de vijver worden opgevreten, de vogeltjes uit de nestjes worden gepakt, ik weet het wel dat is de natuur maar het is onze tuin en ik wil daar niet mee geconfronteerd worden! Wij wonen met de tuinen aan elkaar vast geen steeg of iets dergelijks er tussen, dus links, rechts en achter ons tuinen, dus ik vind dat men de katten zo wie zo niet door de achterdeur naar buiten kunnen gaan! Via ons garagedak springen ze op onze auto om zo naar voren te komen! We hebben al van alles geprobeerd, grind in de voortuin, bodembedekkers in de achtertuin, planten gekocht die een bepaalde geur af scheiden waar een kat niet tegen kan, de auto verplaatst waar de andere buren dan weer problemen meehebben, gaas over de vijver, satéstokjes geplaatst, koffieprut gestrooid enz….. en dan fietsen die ondergesproeid worden en als je dan je fiets uit de garage haalt ruikt de hele garage naar de kattenpies! Ik persoonlijk zou het heel vervelend vinden als men last zou hebben van mijn dieren, kinderen noem maar op en zou er alles aan doen op de problemen op te lossen maar er wonen blijkbaar ook mensen die zich van de hele wereld niets aan trekken! Maar….. wat schetst mijn verbazing toen ik van de zomer bij mijn zwager in de tuin zat dat er draden over de schutting waren geplaatst, door hun buren zelf aangebracht want deze mensen wilden niet dat de katten van hun last zouden veroorzaken bij de andere buren, ik lag naast m’n stoel, toen vertelde andere buren die er op dat moment ook waren: dat hebben onze buren ook gedaan hoor als of het de normaalste zaak van de wereld was… Geweldig zo hoort het! Je snapt het misschien al een beetje er wonen niet de leukste mensen naast ons en er is veel gebeurd ( de katten verzorg ik niet meer) en ons huis staat te koop! Niet zo zeer om de katten dat zou wel heel erg ver gaan maar het speelt wel mee!

  11. Richard schrijft

    Dit antwoord slaat geen hout. Er zijn in NL meer dan vier mijoen katten die met elkaar miljoenen vogels doden (niet opeten), veel meer dan alle auto’s aan vogels doodrijden. Dat is al reden en verantwoordeljkkheid genoeg om die beesten binnen te houden, naast kattegejank ’s nachts en poep in je tuin. En inderdaad, een hond laat je ook niet uit in de tuin van je buren.
    Ik ben dus geen kattenliefhebber, iedereen mag natuurlijk zijn huisdier hebben maar moet daar wel zijn verantwoordelijkheid voor nemen…

  12. N.F. schrijft

    Hoi,

    Lezen jullie de vraag wel?
    De buren klagen niet over ontlasting in de tuin! De buren klagen over haren op een zadel :-S…
    Ontlasting in de tuin is natuurlijk erg vervelend, dat zou een klacht zijn die begrepen zou worden, absoluut. En dan was Beatrijs’ antwoord ongetwijfeld geweest: Laat de buren dit opruimen…

  13. RK schrijft

    Sorry, ik voel de drang om in te haken op deze discussie. Mijn probleem is: schade aan de auto. Er is één bepaalde kat die de dwangneurose heeft om op mijn nieuwe auto te gaan zitten. Op zich geen probleem. Ik ben ook best wel een dierenvriend. Probleem is alleen dat het dier veel zand op de auto achterlaat en hierdoor krasjes veroorzaakt, vooral bij het afzetten voor de afsprong. En… het dier vind mijn auto blijkbaar niet mooi genoeg gezien het feit dat ie het nodig vind om wekelijks bovenop de auto te braken. Heel vervelend allemaal. Als mijn auto een fietszadel zou zijn zou ik de optie om een plastictas eromheen te doen nog wel trekken, om mijn auto katvrij te houden is vrees ik meer dan dat nodig. Ik denk aan zo’n apparaatje wat ultrasone geluidsgolven produceert als er iets binnen een straal van 5m in de buurt komt. Probleem is dan denk ik dat andere dieren in de buurt er ook meteen last van hebben. Iemand hierop een tip? Nogmaals… katten prima maar dat ze (onbedoeld) vernielzuchtig zijn moet ik wel onderschrijven.

  14. Veroorzaker moet handelen schrijft

    Ik vind katten op zich erg leuke beesten maar heb ze zelf niet. Bij mij in de buurt zijn er wel veel. Sommige zitten tegen mijn zin geregeld op het dak van mijn cabriolet (van stof) en poepen in mijn tuin. Ik zit bij het tuinieren geregeld met mijn handen in de kattenstront. ’s Nachts word ik vaak wakker gejankt door een kat. Ik begrijp niet dat katten kennelijk alles maar mogen en honden niets. Stel je eens voor dat een hond de hele nacht stond te blaffen buiten. Reken er maar op dat de hele buurt in opstand zou komen. Ik vind dat honden en katten gelijk gehandeld moeten worden, ook met het betalen van belasting. Of allebei niet, of allebei wel. Het antwoord van Beatrijs Ritsema vind ik een uitermate vreemd antwoord. Dat ben ik met veel reageerders eens.

  15. Andrea schrijft

    Wij hebben ook katten en hadden in ons vorige huis ook enorm last van de kat van de buren. Die lag bij ons in de tuin bij het kattenluikje te wachten tot onze katten (die ’s nachts binnen zijn) naar buiten kwamen. Hij terroriseerde de hele buurt en niet alleen onze katten, maar ook van anderen.

    Hoewel ik een grote dierenliefhebber ben en enorm van katten houd, hebben we wel bij de buren gekaagd. Binnenhouden konden ze niet en buiten viel hij andere katten aan. Uiteindelijk is hun kat op een boerderij terecht gekomen waar hij het, zo hoorden wij, prima naar zijn zin had.

    Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor je dieren als die buitenkomen en als buren overlast hebben, ben je verplicht daar wat aan te doen.

  16. Maureen schrijft

    Nee hoor Beatrijs. Ik vind het antwoord geweldig. De meeste negatieve reacties zijn van mensen die niet kunnen lezen (luisteren??) en graag hun verhaal of klacht willen doen. Een kat op een zadel, daar ging het om! Nog nooit gezien overigens…

    Oplossing: zet de fiets (tijdelijk) lekker binnen!! Geef een pak schoonmaakdoekjes- circa 1 pak per 2 maanden. Of zorg dat er een fietsendief langskomt :-) Spijkers op laag water zoeken noem ik dit. Er zal vast meer spelen bij die klagende partij.
    Succes!

  17. Sarah schrijft

    Sta versteld van de reacties eigenlijk.
    Het antwoord is imo realistisch.
    Last van haartjes op een zadel…Net of die niet wegwaaien buiten…
    Beetje onzinnig en niet tolerant. Kijk als heel de tuin word onder gepoept vind ik het een ander verhaal.

    Maar stel dat je als eigenaar wel er iets aan kan doen?
    Moeten iedereen de kat binnenhouden?? Want alle katten die buiten komen, doen hun behoefte. En vaak in de tuin etc..
    Ja, zouden voorstanders dan zeggen..Maar katten zijn van oorsprong buitenbeesten. Dieronvriendelijk als je kat wel naar buiten wil.

    My point..Ik snap het wel, maar er is weinig aan te doen. Alleen een verbod op katten dan..( en honden, en mensen die afval laten liggen, zeikende mensen, etc..)