Spring naar inhoud


‘Wat zie je er slecht uit!’

Beste Beatrijs,

In het afgelopen jaar ben ik gedurende lange tijd lichamelijk erg ziek geweest. Dit was heel duidelijk te zien: ik was sterk afgevallen en zag er bleek uit. Ook was ik heel slecht ter been. Inmiddels ben ik aan de beterende hand en ben ik blij dat ik die slechte periode achter de rug heb. Toch denk ik met gemengde gevoelens terug aan sommige blijken van medeleven. Er waren namelijk mensen die mij ronduit meedeelden dat ik er uitermate slecht uitzag, nadat ze hadden geïnformeerd hoe het met me ging. Nog erger vond ik de volgende reactie: ‘Je ziet er nog steeds minnetjes uit’. Dat kreeg ik trouwens te horen, nadat ik had gezegd dat ik me veel beter voelde dan een half jaar geleden. Wat was volgens u een gepaste reactie mijnerzijds geweest op dergelijke slecht gekozen woorden van medeleven? Of moet ik me er maar bij neerleggen dat niet iedereen even subtiel kan reageren in een dergelijke context?

Zieke met lange tenen

Beste Zieke,

Mensen zouden elkaar niet op een stompzinnige manier nog verder de put in moeten duwen. Het is al erg genoeg om ziek te zijn – dan wil je niet ook nog eens ingewreven krijgen dat je er zo slecht uitziet. Heel lastig om hier goed op te reageren. Misschien zou u het met ironie kunnen proberen: ‘Fijn dat je zo eerlijk tegen me bent, daar knap ik nou helemaal van op.’ Maar mensen die zo bot zijn dat ze u bij wijze van nieuwtje gaan mededelen dat u er slecht uitziet, zullen waarschijnlijk ook te dikhuidig zijn om een ironische boodschap te vatten. Als u merkt dat uw prikje niet doordringt, zou u er nog een peinzend zinnetje aan toe kunnen voegen: ‘Jij wordt er zelf trouwens met de jaren ook niet jonger en mooier op, jammer is dat toch.’

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan