Spring naar inhoud


Vriend op vrijersvoeten

Beste Beatrijs,

Wij zijn goed bevriend met een vrijgezel, type goedzak, van begin vijftig. Hij heeft lang geleden een paar keer een vriendin gehad, maar die relaties stelden weinig voor. Vorig jaar heeft een vage kennis die hij in geen jaren gezien had, contact met hem gezocht. Zij zit in een ongelukkig huwelijk, heeft twee tienerzoons en woont in Duitsland. Ze hebben elkaar dit jaar één dag gezien en nu is er sprake van een relatie. Ze onderhouden contact via appjes en skype. Ze heeft tegen hem gezegd dat ze van plan is om te scheiden en dat hij dan naar haar woonplaats kan verhuizen om met haar samen te wonen. Onze vriend is helemaal hoteldebotel en maakt plannen om z’n baan op te zeggen en daar werk te zoeken. Duits spreekt hij niet. Hij is een beetje een eigenheimer en volgens ons niet geschikt voor een duurzame relatie en zeker niet voor een heel (stief)gezin tegelijk. Wij zijn bang dat dit spaak gaat lopen. Hoe kunnen wij hem weerhouden?

Bang voor sof

Beste Bang voor sof,

Dit is niet uw probleem. Uw vriend is een volwassen man en hij mag dan ten prooi zijn gevallen aan een verdwazing die hem mogelijk in het ongeluk zal storten, het is zijn leven en hij maakt zijn eigen keuzes, hoe onverstandig die ook mogen uitvallen. Er is werkelijk geen enkele manier waarop u hem hiervan kunt weerhouden, behalve door af en toe tut tut, ho ho te roepen.

U schrijft dat uw vriend zijn hele leven geen relatie van enige betekenis heeft gehad. Dan is het toch leuk voor hem dat hij daar alsnog ervaring mee krijgt? Waarschijnlijk wordt het niks, daar zult u best gelijk in hebben. Maar zijn geliefde zit voorlopig nog in een huwelijk. Zij moet dus eerst scheiden met alle heisa van dien, voordat hun geheime relatie beslag kan krijgen. Daar gaat veel tijd overheen en als uw vriend inderdaad ongeschikt is voor een duurzame relatie, zoals u denkt, zal zijn geliefde daar op een gegeven moment wel achter komen en dan springt het af. Dan krijgt uw vriend misschien liefdesverdriet, omdat al zijn hoop vergeefs is geweest, maar ook dat is een ervaring die de moeite waard is om te hebben meegemaakt. Zoals de dichter Alfred Tennyson het samenvatte: Tis better to have loved and lost than never to have loved at all.

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rob schrijft

    Over het niet spreken van Duits zou ik me meer zorgen maken dan de relatie an sich, zeker omdat daar een baan gevonden moet worden. En na het opzeggen hier is hij verwijtbaar werkloos, dus aanspraak op WW is er ook niet meer, ook niet bij eventuele terugkomst. Dáár zou ik zeker wel even een woordje over wisselen, zonder het over de geliefde te hebben.Sommige HTML is toegestaan