Spring naar inhoud


Vragen naar relationeel verleden

Beste Beatrijs,

In mijn studententijd (jaren tachtig) heb ik op een jongeren-congres een aardig meisje ontmoet. Het klikte tussen ons, er kwam een vervolg, maar omdat we niet in dezelfde stad woonden, zagen we elkaar niet heel vaak. Het vrijen ging ons goed af, maar tot diepgaande gesprekken kwam het minder. De relatie hield geen stand. Een tijdje later vond ik mijn grote liefde, met wie ik nog steeds gelukkig getrouwd ben. Nu vroeg mijn vrouw laatst: ‘Hoe intiem zijn jullie indertijd met elkaar geweest?’ De vraag overviel me en ik heb me er met een ontwijkend antwoord van af gemaakt. Ik zie die relatie van destijds als een geheim tussen mijn toenmalige vriendin en mij. Ik verwijt mijn vrouw niet dat ze de vraag stelde. Ik onderschrijf helemaal dat je in een huwelijk geen geheimen voor elkaar mag hebben. Maar daar zijn toch grenzen aan als het ook anderen raakt? Of zie ik dat verkeerd?

Vragen naar vroeger

Beste Vragen naar vroeger,

Het werkt niet goed als mensen in een relatie elkaar de hemd van het lijf vragen over eerdere relaties. Laten we wel wezen: zodra mensen een bepaalde leeftijd hebben bereikt (zeg een eindje in de twintig), ze komen elkaar tegen, worden verliefd en gaan een intieme verhouding aan, dan kunnen ze er veilig van uitgaan dat ze voor elkaar niet de eerste waren. Natuurlijk spreken verse geliefden met elkaar over hun verleden en natuurlijk figureren significante exen in die gesprekken. Maar misschien komt niet elke scharrel aan bod. Veel mensen hebben ook herinneringen aan seksuele ontmoetingen die ze niet willen delen met hun reguliere partner. De vraag van de ene partner aan de andere naar namen en rugnummers (met hoeveel mensen heb je seks gehad en wie waren dat?) moet dan ook als buiten de orde en privacyschendend worden beschouwd. Ook mensen-in-een-vaste-relatie hebben recht op hun privé-lijken in de kast.

De vraag van uw vrouw ‘hoe intiem zijn jullie indertijd met elkaar geweest?’ gaat nogal ver en is des te eigenaardiger, wanneer je in aanmerking neemt dat een en ander zich meer dan twintig jaar geleden afspeelde. Het is onduidelijk waar uw vrouw precies naar vist. Naar details over seks? Die hoeft u niet uit de doeken te doen, want die vallen onder uw privacy. Het antwoord ‘Dat is iemand met wie ik een tijdje iets gehad hebt’ zou moeten volstaan. Iedereen weet wat dat betekent, daar komt verder weinig tekst en uitleg bij te pas.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rachel schrijft

    Ik kreeg de indruk dat de vrouw wilde weten of ze met elkaar ‘naar bed’ zijn geweest, hoewel ik het na al die tijd ook een vreemde vraag vind (ik zou ook eerst vragen waarom ze dat in hemelsnaam nu ineens allemaal wil weten) is dat toch prima om te vertellen? Ik zou het ook gek vinden als mijn man dat niet zou willen vertellen, namelijk. ‘Waarom zo geheimzinnig’ vind ik net zo’n relevante vraag als ‘waarom wil je dat weten’ in dit geval.Sommige HTML is toegestaan