Spring naar inhoud


Verraad via e-mail

Beste Beatrijs,

Driekwart jaar geleden verbraken mijn vriend en ik onze relatie. Kort daarna stuurde zijn broer mij een mailtje, waarin stond dat hij en zijn vrouw ‘mij altijd erg prettig in de omgang tijdens familiebijeenkomsten hadden gevonden’. Ik stuurde dit naar mijn ex en schreef erbij dat ik dus geslaagd was voor omgang met de familie en dat ik de toon erg afstandelijk vond. Vervolgens stuurde hij mijn cynische reactie door naar zijn broer.

Een paar maanden later hebben wij onze relatie weer opgepakt en sindsdien zijn we weer bij elkaar. Vriend nodigde mij uit om mee te gaan naar de verjaardag van zijn broer, waar ook de rest van de familie zou zijn. Daarop ontving mijn vriend een mail van zijn broer met de mededeling dat ik niet welkom was op die verjaardag omdat mijn reactie hen nog steeds erg dwars zat en ze zich afvroegen hoe oprecht ik was geweest in eerdere contacten. En o ja, ze stonden op zich wel open voor een ‘hernieuwde kennismaking’ met mij.

Mijn vriend is toen niet naar die verjaardag gegaan. Ik vraag me af hoe ik me moet opstellen in een volgend contact. Het heeft me erg geraakt dat ik geweigerd ben voor die verjaardag. Hoe onopgevoed ik hun reactie ook vind, wat is nou een slimme, verstandige houding van mij zonder dat ik mezelf tekort doe?

Afgeserveerd

Beste Afgeserveerd,

Hier zijn drie fouten gemaakt in opklimmende graad van ergheid.

  1. Het misplaatste afscheidsmailtje van de broer en zijn vrouw aan uw adres. Het is onnodig om de verhouding met een verse ex van een familielid formeel en schriftelijk af te hechten. De machteloze clichés leiden alleen tot wrevel bij de ontvanger.
  2. Nog erger: u ging dat mailtje doorsturen naar uw inmiddels ex-vriend in plaats van het voor kennisgeving aan te nemen en er niet op te reageren. Waarom? U wist toch wel dat de broer het niet kwaad bedoelde, ook al schreef hij een en ander stuntelig op? Het was toch uit met uw ex? Waarom wilde u hem dan zo nodig de onhandige reactie van zijn broer onder ogen brengen? Wat dacht u daarmee te bereiken?
  3. Nog veel erger: uw ex ging het oorspronkelijke mailtje plus uw korzelige reactie weer naar zijn broer doorsturen. Waarom in hemelsnaam? Om hem in te peperen dat hij een faux pas had begaan? Om u in een kwaad daglicht te stellen tegenover zijn broer? Om het laatste restje hartelijkheid wat er mogelijk nog bestond tussen u als ex en zijn broer voorgoed om zeep te helpen? Niet voor het laatst blijkt maar weer: e-mails doorsturen maakt meer kapot dan je lief is.

E-mails doorsturen maakt meer kapot dan je lief is.

Nu is uw relatie weer opgelapt en heeft de broer niet zo’n zin meer in u. Heel begrijpelijk. Het is best moeilijk om iemand die zich laatdunkend over je heeft uitgelaten weer met open armen te ontvangen. Maak excuses, raad ik u aan. Dat zou uw vriend trouwens ook moeten doen, zowel tegenover u als tegenover zijn broer. Zeg tegen de broer dat het u spijt dat u zijn aardig bedoelde mailtje voorzien van cynisch commentaar hebt doorgestuurd. Zeg maar dat ‘u niet uzelf was’, toen de relatie uitging. Zo’n verklaring wordt meestal wel geslikt. Als uw hernieuwde relatie standhoudt, trekken de broer en zijn vrouw wel weer bij. Hopelijk beseffen ze intussen dat ze geen wezenloze afscheidsmailtjes meer moeten sturen, als een volgend familielid zijn relatie verbreekt.

Artikelen in Broers en zussen, Internet en e-mail, Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan