Spring naar inhoud


Uitnodiging beleefd afslaan

Beste Beatrijs,

Een paar maanden geleden zijn wij uitgenodigd voor een weekend weg met een aantal verre familieleden. Met de familie hebben wij eigenlijk alleen contact bij huwelijken en begrafenissen. Een weekend zoals dit is niets voor ons, omdat wij erg weinig vrije tijd hebben en geen behoefte aan meer contact. Wij hadden voor dat weekend andere verplichtingen en hebben daarom af kunnen zeggen. Ik vraag me af wat ik had kunnen zeggen in het geval van geen andere plannen. Ik vrees dat er vaker van die familiereünies gepland zullen worden en dan lijkt het geen goed idee (en niet netjes) om een smoes te verzinnen.

Hoe komen we eronder uit?

Beste Hoe komen we eronder uit,

De verklaring ‘We hebben geen tijd’ of ‘We hebben andere dingen te doen’ kunt u prima de volgende keer weer gebruiken om af te zeggen. En daarna weer. Zoals iedereen weet: geen tijd is geen prioriteit. Als mensen zeggen dat ze ergens geen tijd voor hebben, bedoelen ze dat ze het niet zo belangrijk vinden. Als ze het wel belangrijk vonden, zouden ze hun agenda leeg maken en door roeien en ruiten gaan om hun opwachting te kunnen maken. ‘Geen tijd’ is codetaal voor ‘Ik heb geen zin’. Het klinkt altijd heel confronterend om op een uitnodiging te reageren met ‘we hebben er geen zin in’. ‘Geen tijd’ klinkt vriendelijker, maar het betekent hetzelfde. Ga dus rustig door met ‘geen tijd’ of ‘andere verplichtingen’ als verklaring te noemen voor uw afzegging. Na een keer of vier, vijf zult u niet meer worden uitgenodigd.

Artikelen in Familie.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rutger H. Cornets de Groot schrijft

    Dit kan etiquetteus gezien wel heel wijs en verstandig zijn, maar ethisch gezien – en dat impliceert ook altijd beter voor je gemoedsrust en daarmee voor je welbevinden – is het raadzamer om te zeggen hoe het zit: ‘Een weekend zoals dit is niets voor ons, omdat wij erg weinig vrije tijd hebben en geen behoefte aan meer contact.’ Dat is in elke relatie ieders goed recht. Wat kunnen de consequenties ook zijn? Nog minder contact? Dat was er al niet. Maar men zal aan u denken als aan mensen die eerlijk waren en niet als aan mensen die telkens een smoes verzonnen.Sommige HTML is toegestaan