Spring naar inhoud


Teamuitje met partners

Beste Beatrijs,

Volgende maand is er een teambuildingsdag van mijn organisatie. Mijn baas heeft dit ingepland op onze vrije zaterdag en gezegd dat iedereen zijn partner mee moet nemen. Sinds drie maanden heb ik geen relatie meer. Mijn collega’s hebben allemaal een partner. Ik ben de enige die niemand heeft om mee te nemen. Ik voel mij erg opgelaten over deze situatie en heb het idee dat ik het vijfde wiel aan de wagen zal worden. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Werkuitje met partners

Beste Werkuitje met partners,

Een teambuildingsdag hoort niet in het weekend, maar op een werkdag plaats te vinden. De meeste werknemers vinden het helemaal niet leuk om een weekenddag op te moeten offeren voor het werk. Een doordeweekse avond na het werk kan nog wel, bijvoorbeeld als collega’s samen gaan eten na een dagje training, maar iets wat in het weekend plaatsvindt (pakweg een dagje fietsen of pretpark) moet altijd vrijwillig zijn. De richtlijnen voor bedrijven en organisaties zijn hier heel duidelijk over: wat verplicht is voor het werk (dagjes op de hei, cursussen, trainingen) vindt onder werktijd plaats; sociale activiteiten buiten werktijd zijn in principe vrijwillig. Hieruit volgt dat partners van werknemers nooit verplicht kunnen worden om mee te gaan naar teambuildingactiviteiten. Partners hebben daar geen baan en hoeven dus ook niet mee te helpen met teambuilding.

Peil uw collega’s hierover en stel het eventueel aan de orde in de medezeggenschapsraad. Het zou me niet verbazen als veel partners van uw collega’s er helemaal niets voor voelen om mee te gaan. Die hebben ongetwijfeld wat beters te doen op hun vrije zaterdag. Gezien de te verwachten lage opkomst onder partners hoeft u zich geen zorgen te maken over uw relatieloosheid bij het werkuitje. U zult in ieder geval de handen vrij hebben om de team spirit te verhogen.

Artikelen in Collega's.


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marieke Willems schrijft

  Het kan ook reuze meevallen. Ik had ook eens geen zin in een teamuitje van het bedrijf (IT bedrijf met alleen mannen) van mijn man. Het was ook op zaterdag en de hele dag van vroeg tot laat. Manlief wilde toch dat ik mee ging dus met ruzie en tegenzin zaten we in de auto.

  Bleek dat de baas een hele dag vol luxe en entertainment had ingericht. De vrouwen werden gepampert en kregen een make-over met mooie kleding, haar en verzorgingsproducten. De mannen konden kiezen tussen verschillende workshops zoals crossen door de bossen, whiskey proeven of bergbeklimmen. ’s avonds was er een spektakel thema diner en later een optreden van een beroemde zanger.

  Niemand, met of zonder partner, heeft zich verveeld of een vijfde wiel gevoeld. Ga dus niet uit van het negatieve. Het kan best zijn dat er in uw baas een super partyplanner verscholen zit.

 2. jeanneke schrijft

  Gruwelijk lijkt me dat, mevrouw Willems, hele dag vol entertainment, gepamperd (met een D), make-over, spektakel diner, beroemde zanger, gruwelijk is nog iets te mild uitgedrukt.

 3. Bas schrijft

  Ik hoop dat Marieke zelf ook kon kiezen voor bergbeklimmen als ze daar de voorkeur voor had gehad. Mijn vrouw zou dat anders zeker niet geaccepteerd hebben. En terecht.

 4. Marieke Willems schrijft

  De dames en heren mochten gelukkig ook kiezen voor andere activiteiten. Eén heer koos er voor om een pedicure te laten doen en ik heb mijn whiskey kennis opgekrikt. Uiteindelijk heeft één van de dames in haar mooie jurk, haar man uit de blubber moeten trekken met de lier van haar Landrover omdat meneer zijn quad vast had gereden tijdens het crossen door de bossen.

  Hoe dan ook, het was een hilarisch leuke dag die ik niet verwacht had en nooit zal vergeten. Het is zonde om er van te voren van uit te gaan dat een bedrijfsuitje saai zal worden.Sommige HTML is toegestaan