Spring naar inhoud


Te veel afspraken

Beste Beatrijs,

Laatst kwamen wij bij toeval kennissen tegen met wie we vroeger bevriend waren, maar die we na hun verhuizing en de komst van een kind uit het oog verloren waren. We hebben toen uitgebreid bijgepraat. Tegenwoordig hebben we een druk sociaal leven met vrienden die in de buurt wonen. Onze weekenden zijn tot ver in de herfst volgepland met afspraken en activiteiten. Onlangs kregen we een uitnodiging van hen om te komen eten. We vermoeden dat ze, nu hun kind wat ouder is, hun sociale kring weer willen uitbreiden. Maar wij hebben eigenlijk geen behoefte aan of tijd voor nog meer vrienden, zeker niet als die verder weg wonen (drie kwartier rijden). Hoe komen we met respect uit onder hun toenaderingspoging?

Hoe wimpelen we hen af?

Beste Hoe wimpelen we hen af,

Wees gewoon eerlijk tegen uw vroegere kennissen. Het lijkt helemaal niet moeilijk om hen in een mailtje of appje, beter nog: in een rechtstreeks telefoongesprek hartelijk te bedanken voor hun uitnodiging en er meteen bij te zeggen dat u er tot uw spijt geen gehoor aan kunt geven, omdat uw sociale leven met vrienden en familie tot november is volgepland. Elk weekend hebt u afspraken. Dit zal waarschijnlijk ook komen, doordat er na corona heel veel moest worden ingehaald met een stuwmeer aan sociale gelegenheden als gevolg. Hoe dit ook zij, u kunt moeilijk eerder gemaakte afspraken schrappen ten gunste van een nieuwe afspraak met uw vroegere vrienden en u wil ook nog wat vrije tijd voor uzelf overhouden zonder sociale verplichtingen. Zeg tegen uw kennissen dat u hen nog steeds graag mag, maar dat u gezien de praktische problemen die een afspraak oplevert (onder andere een lange reistijd) hier voorlopig van afziet. Dat zullen ze vast wel begrijpen en zo niet, pech voor hen.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. PeterJKH schrijft

    Ik denk dat er ook een tussenweg mogelijk is. Het zijn mensen met wie je goed kunt opschieten, ook het hernieuwde contact was prettig (men heeft uitgebreid en ik neem aan gezellig bijgepraat), dus waarom het voor 100% afkappen? Je kunt ook gewoon contact onderhouden en zeggen dat je het de komende maanden weliswaar druk hebt, maar waarom niet iets plannen dat verder in de toekomst ligt? Als ze in een mooie streek wonen, kun je er desnoods een weekendje uit aan vastknopen en zeggen: “In februari hebben we een leuk hotelletje geboekt bij jullie in de buurt voor een lang weekend, dan komen we graag een keer op de borrel”. Stuur een kerstkaartje, en af en toe een mailtje of appje is toch geen moeite?Sommige HTML is toegestaan