Spring naar inhoud


Slechte huisoppassers

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik bewonen een historische boerderij op het platteland met schapen, kippen, poezen en een grote tuin. Tijdens onze vakanties kwamen mijn schoonouders altijd op ons huis passen, maar na afloop was er dan veel achterstallig onderhoud aan de tuin. Wat we hun niet konden verwijten – ze zijn gewoon te oud voor zo’n klus. Afgelopen zomer zochten en vonden we in onze kennissenkring een echtpaar dat in ruil voor verblijf op onze boerderij gedurende een maand de tuin wilde bijhouden en onze dieren verzorgen. Na terugkeer bleken huis, tuin en dieren tiptop verzorgd. Aanvankelijk waren we blij, maar later kreeg ik twijfels. Het echtpaar in kwestie bleek vrijwel dagelijks gasten over de vloer gehad te hebben, er was flink gegeten uit moestuin en vrieskist en de koffievoorraad was vrijwel uitgeput. Ze vertelden dat ze dagelijks lekker van de douche genoten en hoe blij ze waren met de gelegenheid om familie en vrienden te onthalen in omstandigheden, waar ze lyrisch over waren. Naar mijn gevoel heeft dit echtpaar behoorlijk geprofiteerd van hun vierweeks gratis verblijf op een prachtlocatie, waar ze allerlei – ons onbekende – mensen te gast hebben gehad. Mij is de lust vergaan om dit echtpaar een volgende keer weer op onze boerderij te laten passen, terwijl ze zeiden dat ze graag wilden terugkomen. Moeten we eerlijk zijn?

Ontevreden over huisoppassers

Beste Ontevreden,

U lijkt wel spijt te hebben dat u dit zorgechtpaar niet hebt laten betalen voor het buitenkansje om op uw huis te passen! In het algemeen is het vreselijk moeilijk om mensen te vinden die voor een paar weken in andermans huis willen zitten. Meestal zijn alleen studenten hiervoor te porren, en als het verblijf met werk gepaard gaat, willen ze een vergoeding. Als eigenaar moet je maar hopen dat bij thuiskomst niet van alles verwaarloosd of kapot blijkt.

Daar had u allemaal geen last van. Uw huisoppassers hebben zonder financiële tegenprestatie tot uw tevredenheid uw huis, tuin en veestapel verzorgd. Ze hadden alleen geen zin om een maand in sociaal isolement door te brengen, dus nodigden ze vrienden en familie uit en spraken daarbij voorraden van in en om het huis aan. Kunt u dat niet beschouwen als een compensatie voor de taken waarvan zij zich hebben gekweten? Als u niet wilde dat zij aten uit de moestuin, dan had u dat van tevoren tegen hen moeten zeggen. Als u niet wilde dat zij bezoek ontvingen, dan had u bezoek moeten verbieden. Als u uw koffievoorraad op peil wilde houden, dan had u hen moeten opdragen om hun eigen koffie mee te nemen. En als u niet wilde dat ze dagelijks douchten, had u de maximale douche-frequentie moeten voorschrijven. Bij dergelijke restricties was het echtpaar waarschijnlijk teruggedeinsd. Natuurlijk hoeft u hen niet opnieuw te vragen, als u ontevreden bent. Bedenk wel dat het heel moeilijk zal zijn om mensen te vinden die voldoen aan uw huisoppassersprofiel.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan