Spring naar inhoud


Schoonouders geven geld

Beste Beatrijs,

De mode om ter gelegenheid van een bruiloft, verjaardag of een andere gelegenheid geld te vragen en te geven is mij al jaren een doorn in het oog. In uw rubriek hebt u al vaker bevestigd dat dit niet kies is. Wat mij erg steekt is dat mijn schoonouders, ondanks het feit dat zij heel goed weten dat ik het niet leuk vind om geld te krijgen, mij steevast op mijn verjaardag een giro-envelop van de postbank met een geldbedrag erin toestoppen, onder het mom van ‘dan kun je tenminste zelf iets kopen wat je leuk vindt’. Toen zij mij vorig jaar vroegen wat ik graag zou willen krijgen, antwoordde ik dat ik een boekenbon (geen ingewikkelde zoektocht) erg zou waarderen, omdat ik dol ben op boeken en het voordeel van een bon is dat je hem nog een tijdje kunt bewaren voor die ene mooie aanschaf. Toch kreeg ik prompt weer een zelfde giro-envelop overhandigd met de opmerking dat ik het maar niet als huishoudgeld moest gebruiken. Ik beleef dat als een soort transactie zonder enig gevoel (even naar de pin en klaar).

Ondankbare jarige

Beste Ondankbaar,

Uw schoonouders lijken van het hardleerse type te zijn. Het gaat wel ver, als u om een simpele boekenbon gevraagd hebt, toch weer met contant geld aan te komen zetten. Omdat zij kennelijk uw voorkeuren niet vatten of denken dat u stiekem wel blij met geld bent, raad ik u aan om uw man in te zetten. Vraag hem, tegen de tijd dat uw verjaardag nadert, zijn ouders op te bellen om hen op het hart te drukken dat u geen, herhaal, géén geld wilt. Hij moet hen ervan overtuigen dat ze u daar geen plezier mee doen en met een boekenbon wel. Een zoon kan deze boodschap met meer kracht overbrengen dan een schoondochter. Desnoods herhaalt hij de mededeling net zo lang tot ze hem smeken ermee op te houden.

Wie zich slap en passief opstelt in de geldgeef-gewoonte, kan lelijk te pas komen. Lees verder en huiver.

Artikelen in Cadeaus, Schoonfamilie, Verjaardag.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mw. L.C. Scholtes schrijft

  Beste Beatrijs,

  Blijkbaar verkeert u in een milieu waar geld geen rol speelt.
  Toch is menige jarige of jubilaris blij met een contant bedrag, dat hij naar eigen wens kan besteden aan een boek, CD, entreekaart voor de opera, of de rekening van de drankzaak. U moet het zo zien: de geïnviteerde heeft een gezellige avond, vaak met veel vrienden en bekenden, en hoeft zich geen zorgen te maken over een cadeautje. Het bekennen van enige reserve w.b. contanten door de jubilaris is uiteraard niet chic.
  Wees de gulle gever dankbaar voor zijn bijdrage en vertel eventueel naderhand waaraan het besteed is. Laat het boek signeren.
  Geniet van van het feest en de feestgangers en zeur niet. Wees blij dat mensen met u willen meevieren en niet afzeggen met een smoes.

 2. Moniek Evers schrijft

  Ik vind geld geven of krijgen juist erg prettig! Hoe vaak is het niet voorgekomen dat ik iets kreeg waar ik absoluut niets aan vond! Je kunt natuurlijk ook vragen of je mee kunt doen aan een gezamelijk cadeau, maar in feite geef je dan ook geld!Sommige HTML is toegestaan