Spring naar inhoud


Pensioenfeestje voorbereiden

Beste Beatrijs,

Mijn moeder (sinds twee jaar weduwe) gaat over vier maanden met pensioen. Van haar werkgever hoeft ze weinig te verwachten qua viering van deze mijlpaal. Mijn zus vindt dat we op de laatste werkdag van mijn moeder een feestje moeten organiseren voor familie en vrienden. Ik vind dit een goed plan, alleen komt die laatste werkdag van mijn moeder slecht uit met mijn eigen werk. Ik heb mijn zus voorgesteld om het feest een dag later te vieren: op een zaterdag. Dat creëert net even de nodige ademruimte.

Mijn zus wil dit niet, want dan komt onze moeder alsnog op haar laatste werkdag alleen thuis, terwijl het erom gaat om die dag zo leuk mogelijk te maken voor haar ongeacht eventuele ongemakken en logistieke uitdagingen voor anderen. Ik vind dat een gezellige viering een dag later vast ook een mooie herinnering oplevert, maar mijn sturende zus wil hier niets van weten. Ik word er tegendraads van. Moet ik me erbij neerleggen om de lieve vrede te bewaren? Ik wil onze samenwerking niet verpesten met heilloos gekibbel.

Feest op de dag zelf

Beste Feest op de dag zelf,

Overleg met uw moeder en informeer wat haar voorkeur heeft: een feestje op haar laatste werkdag of een dagje (of zelfs een week) later? Overleggen is belangrijk, omdat het erop lijkt dat uw zus een verrassingsfeest van plan is voor uw moeder, terwijl veel mensen helemaal niet zo dol zijn op surprise parties, omdat ze zich liever mentaal en met gepaste kleding voorbereiden op een feestje dan erdoor te worden overvallen in hun werkkloffie. Bovendien is het heel goed mogelijk dat er op de laatste werkdag van uw moeder alsnog een kleine afscheidsborrel wordt geïmproviseerd op haar werk, omdat het zo katterig is als geen enkele collega even stilstaat bij haar vertrek. Ook al duurt zo’n afscheidsborrel maar een uurtje, het is toch leuk om mee te maken en het zou vervelend zijn, als uw moeder moest wegrennen wegens andere verplichtingen of als de gasten thuis heel lang op haar moeten wachten, omdat ze van niks weet en met collega’s een gezellig samenzijn heeft.

Los hiervan is het altijd beter om zo’n pensioenfeestje met familie en vrienden in het weekend te plannen en niet op een doordeweekse dag. In het weekend is het makkelijker voor mensen om aanwezig te zijn, omdat ze zich niet uit hun werk hoeven te haasten en in sommige gevallen helemaal zullen afzeggen. Overleg in ieder geval met uw moeder over waar haar voorkeur naar uitgaat. Daarna kunnen uw zus en u eendrachtig het feestje organiseren.

Artikelen in Traditionele etiquette, Vrienden en kennissen, Werk.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lilith schrijft

  En je kunt altijd een leuk briefje of een foto door de bus heengooien op de dag zelf, zodat ze bij thuiskomst een fijne boodschap ontvangt. Iets als; ‘Je hebt het gedaan! We houden van je! We zien je morgen!’ en dan een foto met versiering en hartjes. Een beetje voorpret, en dan is er ook ruimte om eventueel eerst verdrietig te zijn om het pensioen, want dat voelt ze natuurlijk ook. Ze kan even rustig moe en verdrietig zijn en dan weet ze dat er iets moois aankomt.

 2. Nettie schrijft

  Een andere mogelijkheid is dat het eigenlijke feestje alsnog op zaterdag plaatsvindt, maar dat uw zus uw moeder opwacht als ze uit haar werk komt, haar gezellig mee uit eten neemt en het feestje voor zaterdag aankondigt.

 3. PeterJKH schrijft

  Een pensioneringsfeestje of receptie lijkt mij iets dat voornamelijk in/door het bedrijf thuishoort. Immers, de vertrekkende collega neemt dáár afscheid van werkkring en collega’s. Jammer als het bedrijf dat niet grootscheeps aanpakt, maar het is niet anders. Met de nabije collega’s zal er heus wel even stilgestaan worden, al is het maar met een gebakje bij de ochtendkoffie. Maar het is toch geen familiefeest?

 4. Leontine schrijft

  Toch vind ik het advies niet voor 100% kloppen. Als de zus een verrassingsfeestje wil organiseren, wie is Beatrijs dan om te zeggen dat ze toch met hun moeder moeten overleggen? Goed advies dat moeder met zus bijvoorbeeld uit eten gaat als ze verder niets gepland heeft met collega’s.Sommige HTML is toegestaan