Spring naar inhoud


Ongeïnteresseerde vrienden

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn sinds drie jaar samen. Hij is goed bevriend met een stel dat hij al lang kent. Jammer genoeg vind ik hen geen fijne mensen. Als we met z’n vieren afspreken (dit is een paar keer gebeurd), spreken ze eigenlijk alleen met hem. Als ik een vraag stel, antwoorden ze beleefd, maar vragen mij niets terug. Als ik uit mezelf iets vertel aan de een, wordt er een paar keer geknikt, maar diegene sluit zich vervolgens aan bij het gesprek dat de andere twee voeren. Als we bij hen thuis afspreken, vragen ze aan mijn vriend wat hij wil drinken en krijg ik hetzelfde zonder te vragen wat ik wil. Ik vind dat onbeschoft.

Na de laatste keer heb ik mijn vriend gezegd dat hij voortaan maar zonder mij met dit stel moet afspreken, omdat wij elkaar niet liggen. Mijn vriend zei dat hem dat niet opgevallen is en dacht dat ik overdreef. Onlangs belde dit stel om weer samen af te spreken. Mijn vriend vraagt wat hij moet zeggen. Kan ik beter eerlijk zijn tegen deze mensen of verzin ik telkens een smoes waarom ik er niet kan bij zijn?

Moeizame vriendenrelatie

Beste Moeizame vriendenrelatie,

Het is ingewikkeld om nooit meer te willen afspreken met een stel dat goed bevriend is met uw geliefde. Telkens smoesjes verzinnen is moeizaam en volstaat op den duur niet. Eerlijkheid in dit stadium kan voorbarig zijn, want misschien bedoelen ze het niet kwaad en komt de onbeleefdheid voort uit onhandigheid. Geef het nog niet op en verander datgene, waar u invloed op hebt. Kom om te beginnen wat meer op voor uzelf. Vraag bijvoorbeeld aan de gastvrouw/ -heer of ze ook een glaasje van dit of dat hebben, als ze zonder het te checken hetzelfde voor u inschenken als voor uw vriend. Dat is een heel normale vraag. Het kan voor u in dit stadium geen kwaad om wat meer te luisteren dan te praten. Complimentjes geven, bijvoorbeeld voor iets in het interieur, voor het eten of de hapjes die ze serveren werkt ook altijd om aardig gevonden te worden. U hebt uw vriend verteld dat u zich verwaarloosd voelt tijdens gesprekken met zijn vrienden. Vraag hem of hij de volgende keer wat meer moeite voor u wil doen door u actief te betrekken bij het lopende gesprek. Als hij merkt dat zijn vrienden niet naar u luisteren of überhaupt niet in u geïnteresseerd zijn, kan hij proberen om u toch zoveel mogelijk te laten meedoen. Dat kan door het woord rechtstreeks tot u te wenden of u ergens naar te vragen.

Wanneer ondanks deze inspanningen de desinteresse in uw persoon overeind blijft, kunt u het opgeven. Dan zegt u tegen uw vriend dat hij voortaan beter alleen kan afspreken met zijn vrienden, omdat ze toch niet in u zijn geïnteresseerd. Maar geef het eerst nog een laatste kans.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. S. Leefers schrijft

  Ik ben het niet geheel eens Beatrijs. Ja, nog een keer proberen is op zich niet verkeerd. Maar de briefschrijver heeft het al een paar keer geprobeerd, en het contact beviel niet. Dan kan ik me heel goed voorstellen dat hij/zij er geen zin meer in heeft en niet meer meegaat.

  En waarom zou je ook? Het is jouw tijd, het zijn zijn vrienden. Het is absoluut niet noodzakelijk om alles samen te doen en geregeld met de vrienden van je man/vrouw af te spreken, als je dat om welke reden dan ook (tijd/zin) niet wilt. Gewoon vriendelijk tegen te zijn wanneer je ze wel ziet, bij partijen of in andere groepen. En misschien eenmaal per jaar wel meegaan om de goede wil te tonen.

  Maar sowieso is ‘dubbeldaten’ wel een beetje burgerlijk, dat hoef je echt niet te doen als het je om welke reden dan ook niet zint. Ga eens lekker als stel met een vrijgezel borrelen! Of inderdaad gewoon met één van beiden van een stel. De dynamiek met drie kan juist heel leuk zijn zo.

 2. Stella schrijft

  Als je buitenboord valt omdat je niet “dezelfde taal” spreekt, letterlijk of figuurlijk, heeft het zin om bij de partner te vragen hoe deze mensen zijn. Passen jullie zo te horen niet bij elkaar, dan ga je niet meer mee. Voor spek en bonen erbij moeten zitten is niets aan en niet bevorderlijk voor de relaties. De oude en nieuwe vrienden van je partner zijn niet automatisch de jouwe. Daar moet van beide kanten moeite door gedaan worden.

  Vreemd trouwens dat deze partner van alles niet gemerkt heeft. Natuurlijk is het wel zo, dat er veel mensen zijn die als ze gezellig zitten te praten, ervan uitgaan dat iederéén gezellig zit te praten. Maar als je automatisch hetzelfde krijgt als je partner, dat is nogal eigenaardig en moet daarom opgemerkt worden door die partner. Of niet, als hij zelf ook zo is. Dus daar kan je inderdaad beginnen met als individu naar voren komen. Laat in elk geval weten wat je NU graag wil drinken. En dat de volgende keren ook voor die specifieke keer laten weten.Sommige HTML is toegestaan