Spring naar inhoud


Oma schenkt stiekem

Beste Beatrijs,

Samen met mijn broer ben ik gemachtigd voor de bankrekening van mijn moeder. Ze is op haar 84ste overigens nog goed bij. Toen ik laatst een keer online de rekening bekeek, zag ik dat twee neefjes, twintigers, elke maand 100 euro krijgen van hun oma. De andere zes kleinkinderen, tieners, krijgen niets. Dit gebeurt in het geheim – over andere schenkingen en extraatjes zijn transparante afspraken gemaakt. Ik twijfel of ik mijn moeder ernaar moet vragen. De ouders van de neefjes zijn niet onbemiddeld en ondersteunen hun kinderen financieel ruim.

Onderhandse schenkingen

Beste Onderhandse schenkingen,

Uw moeder is geestelijk prima in orde, dus ik raad u aan om dit met haar te bespreken. U kunt dit in de vragende vorm doen: ‘Ik zag dat je elke maand 100 euro overmaakt naar X en Y. Ik vroeg me af waarom eigenlijk’. En dan laat u het haar uitleggen. In de loop van het gesprek kan de onrechtvaardigheid ten opzichte van de andere kleinkinderen aan de orde komen. Misschien heeft uw moeder een regel om dit voor elk kleinkind vanaf 18 jaar te doen en dan komen de anderen nog aan de beurt. Enfin, er kunnen goede redenen zijn – bespreek het gewoon.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Greet schrijft

  Sorry Beatrijs, maar ik vind dit advies helemaal verkeerd. Waarom bekijkt de dochter stiekem de rekening van haar moeder? Ik vind dit brutaal en afkeuringswaardig.
  De moeder heeft een machtiging afgegeven voor het geval de nood aan de man komt. Dan is het makkelijk als een ander dit voor haar kan overnemen. Een machtiging afgeven betekent niet dat je jezelf onder curatele stelt en verantwoording moet afleggen aan de gemachtigde.

 2. Floris schrijft

  @Greet,
  Het is een aanname uwerzijds dat deze regeling is “voor het geval de nood aan de man komt”. Wanneer de vraagsteller schrijft dat ze op haar 84ste nog goed bij is, wil dat niet zeggen dat ze net zo helder is als toen ze 50 was.

  Daarnaast is niet duidelijk of de moeder wist dat er meegekeken werd en/of dat mocht, dus om dan maar te zeggen dat het dus niet passend is lijkt me een stap te ver.

  Het lijkt me juist wel slim om het met moeder over te hebben omdat het verstandig is alle kleinkinderen gelijk te behandelen. Je wil niet dat dit later uitkomt en dat de jongsten hun grootmoeder minder hoog achten omdat zij kennelijk niet die 100 euro/mnd waard waren. (Ik chargeer, maar ik ben bang dat een kind het wel zo zal voelen)Sommige HTML is toegestaan