Spring naar inhoud


Nalatige kinderen

Beste Beatrijs,

Bij ons zijn verjaardagen immer een bron van gedoe. Mijn echtgenoot vindt het niet nodig om tijdig een cadeautje te kopen of zelfs maar een bosje bloemen te regelen. Al jaren vertel ik dat ik wel hecht aan wat extra aandacht. Dat heeft niets opgeleverd. Door zijn werk is hij veel weg en ik heb dan ook de kinderen grotendeels alleen opgevoed. Helaas heeft hij wel zijn nonchalante houding op hen weten over te brengen. Alle drie onze zoons, twintigers, hebben mijn verjaardag voorbij laten gaan met enkel een telefoontje. Omdat ik dat toch erg kaal vind, heb ik ze uitgenodigd voor een etentje in een restaurant. Van de oudste hoorde ik dat ze gezamenlijk een cadeau hebben besteld dat nog weer later komt, omdat ze te laat waren, zoals altijd. Eerdere gesprekken hierover hebben geen indruk gemaakt. Ze voelen het gewoon anders en snappen niet waarover ik het heb. Ik voel toch de behoefte om te laten merken dat ik hun nalatigheid niet waardeer. Kan ik ze na het eten hun eigen rekening laten betalen met de mededeling dat dit hun cadeau aan mij is? Of is dit kinderachtig van mij?

Veronachtzaamd

Beste Veronachtzaamd,

U pakt toch niet de zweep erbij als een cadeau te laat arriveert? Eerst uw kinderen uitnodigen en ze vervolgens de rekening laten betalen is geen verjaardagsviering, maar een strafmaatregel. Daar zal de sfeer van de avond niet van opknappen. Ik vrees dat er weinig aan hun nonchalance te doen is. Uw man is weinig attent en uw kinderen ook niet. U hebt uw gezinsleden al vaker met zo veel woorden gezegd dat u teleurgesteld bent over hun gebrek aan aandacht, maar het heeft niet geholpen.

Anderzijds hebben uw zonen u wel allemaal opgebeld om te feliciteren. Dat is toch ook al wat? Ze waren uw verjaardag dus niet vergeten. Zijn het echt materiële cadeautjes waar u om verlegen zit? Gezellig met z’n allen eten ter gelegenheid van uw verjaardag (door u betaald natuurlijk) lijkt me een prima manier om het te vieren. Als u voor de rest niets te klagen hebt over uw zonen, hoeft het misschien niet zo’n ramp te zijn dat hun inderhaast verzonnen cadeau een paar dagen te laat komt? Als iedereen zo’n moeite heeft met cadeautjes, kunt u ook afspreken om het uitwisselen van in fleurig papier verpakte spulletjes helemaal af te schaffen in uw gezin. Dan kan de materiële franje achterwege blijven en hoeft u voor uw man en kinderen ook geen hebbedingetjes meer te kopen. Een afspraak maken om elkaar te zien, samen iets te doen of te eten wordt dan de nieuwe traditie van verjaardagen vieren in uw familie.

Artikelen in Cadeaus, Ouders en volwassen kinderen, Verjaardag.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan