Spring naar inhoud


Moet ik een bijdrage geven?

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van zestien en heb sinds een maand een bijbaantje in een kleine supermarkt, waar ik in het weekend werk. De vrouw van de baas is in het ziekenhuis beland en nu wordt namens alle werknemers een cadeau gegeven. Iedereen is gevraagd/ opgedragen om wat geld in te leggen. Ben ik verplicht hier aan mee te doen?

Verplicht cadeau?

Beste Verplicht cadeau,

Nee, het is niet verplicht om een bijdrage te geven, zeker niet omdat je daar maar een dag in de week werkt en niet veel zult verdienen als jongste bediende. Misschien heb je de vrouw van de baas zelfs nog nooit gezien. Aan de andere kant is het wel aardig om toch mee te doen, omdat iedereen in die supermarkt elkaar natuurlijk kent en het vervelend is om als enige niets te geven. Maar het hoeft niet veel geld te zijn. Een euro is genoeg. Dat bedrag moet je kunnen missen. Meer dan een bosje bloemen zal het personeel toch niet geven? Etiquettegewijs wordt er überhaupt geen cadeau van werknemers voor de vrouw van de baas verwacht. Een door iedereen ondertekende beterschapskaart was ook een leuk gebaar geweest en voldoende als teken van betrokkenheid.

Artikelen in Cadeaus, Collega's, Winkels, Ziekte.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. wt schrijft

  Leuke vraag! Leven is geven en nemen, een moeilijk spel. Als de baas bekend staat als iemand die persoonlijke wrok bijhoudt, is het verstandig om die wrok te vermijden. Ook als hier een ongebruikelijke gift tegenover staat. Wat denk je ervan om aan de andere medewerkers te vragen wat die doen?

  Denk over een maand terug over hoe het gelopen is. Daar kan je van leren voor de volgende keer.

 2. Wil schrijft

  Als de vrouw van de baas een volslagen onbekende is, zou ik helemaal niks geven.
  Het simpele feit dat een onbekende toevallig de vrouw van de baas is, rechtvaardigt in mijn ogen niet dat je bij zou moeten dragen aan een attentie. Het gaat niet om het geld, maar om het principe dat je niet gedwongen kunt worden om je verdiende geld in te leveren omdat de baas dat zo wil. Zelfs al is het maar ëën Euro.
  Anderzijds is het wel zo dat als je de vrouw van de baas wel kent en er op vriendschappelijke voet mee om gaat, het niet meer dan fatsoenlijk is om mee te betalen aan een attentie.
  Het ligt dus vooral aan jouw relatie met de vrouw van de baas, waarbij je wel moet weten dat niemand je kan verplichten om bij te dragen aan wat voor attentie, voor wie dan ook.Sommige HTML is toegestaan