Spring naar inhoud


Geven we bonuskleinkinderen ook cadeaus?

Beste Beatrijs,

Onze zoon (vader van twee kinderen) is gescheiden en woont samen met een nieuwe vrouw, die twee kinderen meebrengt uit haar eerdere huwelijk. Mijn man vindt niet dat we haar kinderen dezelfde cadeaus (of evenveel geld) moeten geven als onze eigen kleinkinderen, omdat deze kinderen niet van ons zijn en ze genoeg van hun ouders krijgen. Ik ben het niet eens met mijn man en gun ze ook een cadeau (of geld in coronatijd). Wat mij betreft horen ze erbij en ik wil dat ze zich welkom in onze familie voelen.

Cadeaus voor stiefkleinkinderen

Beste Cadeaus voor stiefkleinkinderen,

Het hangt ervan af hoe die verjaardagen gevierd worden. Als er sprake is van een feestje voor een verjaardag van een kind, waarvoor u bent uitgenodigd, brengt u vanzelfsprekend een cadeautje mee, of het nu gaat om een eigen of om een stiefkleinkind. Maar die feestjes zullen er in coronatijd niet zijn geweest. U hoeft uw nieuwe kleinkinderen niet op dezelfde manier met cadeaus of geld te bedelen, zoals u dat met uw eigen kleinkinderen bent gewend: bij elke verjaardag een cadeau, soms per post, of een geldbedrag, als de kinderen al wat ouder zijn en niet meer naar speelgoed verlangen. Grootouders geven zo’n verjaardagscadeau of geldbedrag onafhankelijk van het feit of er een feestje wordt gehouden. Stiefkleinkinderen hoeven niet volautomatisch bij een verjaardag een cadeau of geld toegestuurd te krijgen. Daar hebben ze hun eigen grootouders voor. Wat mij betreft heeft uw man gelijk, behalve dus als er een fysieke verjaardagsviering is van een stiefkleinkind, waar u ook bent uitgenodigd. Dan geeft u natuurlijk wel een cadeau of, als het kind groter is, een geldbedragje.

Artikelen in Cadeaus, Grootouders en kleinkinderen, Stieffamilie, Verjaardag.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jo schrijft

    Ik ben blij dat mijn moeder haar bonuskleinkind even goed bedeelde als haar echte kleinkind. Voor een kind is zoiets heel vervelend als er onderscheid gemaakt wordt.
    Mijn moeder is zelf altijd ‘stief’ geweest en vond het afschuwelijk dat de echte kinderen altijd voor gingen.
    Het gaat toch niet om geld (neem ik aan?), maar om het geluk van een kind.

  2. Heni schrijft

    Onderscheid maken is beeldvormend voor een kind, ze dragen levenslang mee dat ze minder waard zijn. Of dat nu bewust of onbewust is en dat heeft gevolgen voor alles dat op hun pad komt. Kinderen kunnen er niets aan doen als ze verder moeten opgroeien in een ander gezin, zet ze dan ook niet nog verder apart door zo duidelijk te kennen te geven dat ze er niet echt bijhoren. Elk kind is bijzonder en verdient dezelfde behandeling als de eventuele andere kinderen in het gezin. Datzelfde moet uiteraard ook gelden voor de andere betrokkenen van de kinderen. Bespreek dit gezamenlijk, zodat er 1 lijn getrokken wordt en geen van de kinderen zich tekort gedaan voelt. Het gaat niet om eigen of niet, maar om het welzijn van de kinderen die in hetzelfde gezin opgroeien.



Sommige HTML is toegestaan