Spring naar inhoud


Mes- en vorkgebruik

Beste Beatrijs,

Onlangs hadden ik en mijn vriend in een eetcafé burgers besteld. We kwamen in een discussie terecht over bestekgebruik bij gerechten die doorgaans met de hand worden gegeten. Mijn vriend eet gerechten als patat, pizza en burgers altijd met mes en vork. Een vega- of hamburger moet hij dan omslachtig stukje voor stukje ontleden om te kunnen eten. Zijn voornaamste reden is dat hij het vervelend vindt als zijn vingers vies worden. Met mes en vork eten is een vanzelfsprekende etiquette, maar voor sommige gerechten lijkt dit toch minder gepast en minder gewenst. Is bestekgebruik altijd goed of is dit toch afhankelijk van de context waarin het gerecht wordt gegeten?

Verplicht met de hand?

Beste Verplicht met de hand,

De gerechten die u noemt, pizza, patat en burgers en ander informeel eten, zoals kippenvleugels, kroketten of broodjes, kunnen inderdaad prima met de hand worden gegeten. Thuis of in restaurants maakt niet uit. Maar mes en vork of alleen een vork gebruiken mág natuurlijk wel. Sommige mensen hebben zo’n hekel aan vieze, kleverige vingers dat ze onder alle omstandigheden liever met mes en vork eten, zelfs de gerechten die zich er eigenlijk niet voor lenen. Als dat zo ligt, moeten ze dat vooral doen, want mes en vorkgebruik is nooit verboden. Restaurants serveren gerechten met een lepel, dan wel mes en vork en de meeste snackbars hebben voor klanten die dit op prijs stellen een bak met kleine houten vorkjes op de toonbank liggen.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Floor Mizee schrijft

  Ja…. het is vreemd. Zelfs Amy Groskamp ten Have zegt naar ik meen niets over mes -en vorkgebruik. Als ik mensen broodjes met mes en vork zie eten vind ik dat iets volks hypercorrects hebben, maar ik weet helemaal niet of ik daar gelijk in heb.

 2. Wouter schrijft

  In plaats van zitten stuntelen met mes en vork om een kippenvleugeltje of hamburger te ontleden kan je vriend deze ook vastpakken met een servetje. Dan blijven zijn vingers ook schoon.

 3. PeterJKH schrijft

  Als ik een hamburger bestel in een restaurant, eet ik die ook altijd met mes en vork, doodeenvoudig omdat ik mijn mond niet ver genoeg open krijg om een normale hap te nemen uit het vaak torenhoge broodje. Ik haal dus het kapje eraf, keer dat om, beleg dat met een deel van de inhoud van het broodje en eet het geheel zo op. Friet eet ik ook altijd met een vork, zeker als er een saus op zit.

 4. Floria schrijft

  Ik ga al lang genoeg mee om me te herinneren dat er besproken werd of het okay was om patat, pizza, kip enz. met de handen te eten. Toen was ik te jong om het nut van die discussie te begrijpen. Tegenwoordig wordt er besproken of het okay is om patat, pizza, kip enz. met bestek te eten. Ik ben bang dat ik nu te oud ben om het nut van deze discussie te begrijpen.

 5. Mar schrijft

  Patat en pizza met een vork eten is toch niet abormaal?
  Een hamburger lijkt me onhandig maar er is niets mis mee want het is niet onsmakelijk dus ik zou me daar niet druk over maken.Sommige HTML is toegestaan