Spring naar inhoud


Wanneer mag je kluiven?

Beste Beatrijs,

Onlangs waren mijn geliefde en ik gezellig aan het eten in een chic tentje. Ik had lamsrack besteld en liet het me goed smaken. Om mezelf het laatste stukje vlees niet te ontzeggen bracht ik de bout met de hand naar de mond. Toen mijn vrouw dit zag, werd ze boos. Ze vond het sowieso niet netjes, maar extra ongepast omdat we in een duur restaurant zaten. Ons romantisch avondje was naar de knoppen. Ik probeerde nog uit te leggen dat je volgens de etiquette in sommige gevallen best mag kluiven, maar lamsvlees behoort blijkbaar niet tot deze categorie?

Kluifgedrag

Beste Kluifgedrag,

Het verbod op kluiven staat of valt met de omstandigheden. In fastfoodrestaurants eet iedereen alles met z’n handen. Bij supersjieke gelegenheden mag het eten alleen met behulp van instrumenten worden getransporteerd van het bord naar de mond, behalve dan weer brood en asperges. Die mogen wel worden aangeraakt – voor brood geldt zelfs verplicht dat het met de hand wordt gebroken en niet met een mes gesneden. Ik schrijf met opzet sjieke ‘gelegenheden’ en niet ‘restaurants’, omdat de vrijheid in restaurants groter is dan bij formele diners of banketten. Zit je aan tafel met allerlei willekeurige personen, allemaal op hun paasbest in avondkostuum, dan valt kluiven absoluut af te raden. Het grappige is trouwens dat bij dit soort formele diners (waar iedereen hetzelfde menu voorgeschoteld krijgt) de kwestie wel of niet kluiven zich nooit voordoet. Er wordt daar altijd gemakkelijk behapbaar eten geserveerd: gestandaardiseerde lapjes of filetjes, kunstig opgemaakt met toefjes gepureerde of gekaramelliseerde bijgerechten, en nooit iets met botten of graten.

In dure restaurants, waar mensen met een klein groepje intimi gaan dineren en à la carte wordt besteld, figureren wel geniepige gerechten als lamsrack of kreeft of hele kwartels. Wie zich beperkt tot mes en vork kan merken dat een deel van het gerecht onbereikbaar blijft. Of er op zo’n moment overgegaan wordt tot kluiven hangt af van het gezelschap waarin men verkeert. Het bedienend personeel en de eigenaar van het restaurant kan het niets schelen. Die willen alleen dat de rekening wordt betaald. Andere eters aan andere tafeltjes zullen er evenmin wakker van liggen dat een eindje verderop iemand discreet een bot afknaagt. Het gaat eigenlijk alleen om uw eigen disgenoten. Betreft het een zakendiner, dan blijft het kluifverbod onverminderd van kracht. Maar een gezelschap van vertrouwde vrienden (zeker een geliefde met wie huis en haard gedeeld wordt) is doorgaans tolerant genoeg om een oogje dicht te knijpen voor een tersluikse kluifactie, mits bij wijze van finishing touch en uitsluitend met één hand.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan