Spring naar inhoud


Man schrijft brieven

Beste Beatrijs,

Mijn man (45) heeft deels een eigen kennissen- en vriendenkring en hij heeft ook veel hobby’s, zeg maar bevliegingen – nu eens saxofoon spelen, dan weer golfen, maar altijd met overgave. Hij is nooit tevreden met zijn werk, wil altijd weer wat anders. Jaren geleden heeft hij een keer ‘buiten de deur gevreeën’ en opgebiecht, maar dat – hebben we afgesproken – zal hij nooit meer doen. Nu heeft hij onlangs een vrouw op een feestje ontmoet (zij is ook getrouwd), met wie hij brieven is gaan schrijven. Ze vinden allebei schrijven leuk om te doen, weer heel anders dan e-mail. Ik weet niet precies wat ik hiervan moet denken. Enerzijds heb ik het idee dat ik hem moet vertrouwen. Anderzijds bevalt het me toch niet. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Mijn man schrijft brieven

Beste Mijn man schrijft,

U vindt dat corresponderen van uw man met een u onbekende dame niet prettig. Dat kan ik me goed voorstellen. Vooropgesteld dit: er is niets zo leuk als een mooie brief schrijven of het moet zijn om er eentje te krijgen. Tegelijk is het een bezigheid die op uitsterven staat. Wat vijftig jaar geleden nog de normaalste zaak van de wereld was, je contacten onderhouden door middel van brieven, komt sinds de opkomst van de telefoon, en meer nog de e-mail, bijna niet meer voor. Het geldt nu als een bijzondere en edele tijdpassering. Als uw echtgenoot zich ineens in deze nieuwe bezigheid stort, moet u als vrouw wel van ijzer zijn om geen argwaan te koesteren, te meer daar zijn correspondente niet een oude bekende is die door u nog wel vertrouwd had kunnen worden, maar een nieuw persoon in zijn leven. Het soort hobby, waar ze met hun tweeën een passie voor hebben opgevat, doet er eigenlijk niet toe. Het maakt niet uit of ze brieven schrijven of lange-afstand-wandelen – wat u stoort is de exclusiviteit van hun gedrag.

Misschien moet u terloops eens informeren waar het eigenlijk over gaat in die brieven, en vervolgens vragen of u er eentje mag lezen die zij geschreven heeft. Gewoon omdat u nieuwsgierig bent. Dat kan heel goed. Iemand die zonder zijn of haar partner een avondje uit is geweest, vertelt de ander ook na afloop hoe het was en wat er zoal aan de orde kwam. Als uw man weigert (briefgeheim! privé! stel je voor!), dan weet u wel hoe laat het is. Als hij er wel eentje laat lezen (liefst een zo recent mogelijke), kunt u zichzelf overtuigen hoe onschuldig/onnozel/of wel degelijk tussen de regels door gevaarlijk deze correspondentie is voor uw huwelijk.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Post.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan