Spring naar inhoud


Leven met een donderwolk

Beste Beatrijs,

Mijn man heeft al heel zijn leven last van stemmingswisselingen. Zo’n een à twee keer per week is hij vreselijk chagrijnig. Ik trek het me heel erg aan, als hij weer een van zijn negatieve buien heeft. Ik weet dat het niet aan mij ligt (dat zegt hij zelf ook), maar ik kan er niet mee omgaan. Ik loop dan op mijn tenen en probeer dit te doorbreken door nóg liever en leuker te zijn, maar dat helpt niet. Dagelijks maak ik me zorgen hoe zijn stemming zal zijn als hij thuis komt. Hoe kan ik het beste omgaan met zijn buien?

Leven met een donderwolk

Beste Leven met een donderwolk,

Mensen die huis en haard delen mogen elkaar niet opzadelen met een redeloos slecht humeur dat de ander angst inboezemt. Niemand is verplicht om voortdurend het zonnetje in huis te zijn, maar je mag de ander niet laten lijden onder je eigen onbestemde negativisme. Uw man gedraagt zich egocentrisch en hij brengt zijn huwelijk in gevaar door u het leven te vergallen. Misschien moet hij toch eens een arts of therapeut raadplegen over zijn onverklaarbare stemmingswisselingen. Mogelijk kan hij enig soelaas vinden in psychofarmarca of psychotherapie. In de tussentijd moet u uzelf zien te redden. Als u voor de rest geen problemen met hem hebt en u wilt uw huwelijk in stand houden, zit er niets anders op dan in voorkomende gevallen dekking te zoeken en het onweer in de luwte uit te zitten. Zodra u merkt dat het weer zo ver is, gaat u niet samen eten, u gaat niet samen in de huiskamer zitten, u verwijdert zich compleet uit zijn gezichtsveld. De ervaring heeft geleerd dat het u niet lukt om hem te apaiseren of op te monteren, dus laat het verder zitten.

Het zou het makkelijkste zijn als uw man in een dergelijke stemming zichzelf zou terugtrekken in een kamer waar u geen last van hem hebt, maar als hij die niet heeft of niet bereid is daar te gaan zitten, moet u voor uzelf een vluchtruimte creëren. Richt een kamer in in uw huis die voortaan de uwe is. Zet er een makkelijke stoel of bank in, een computer, eventueel een tv, boeken, spulletjes, muziek, alles wat wat het leven kan veraangenamen. Ga daar zitten, neem uw eten en drinken mee, en laat uw man elders in het huis in zijn sop gaar koken. Wacht op een seintje van zijn kant dat hij weer in normale doen is en kom dan pas weer tevoorschijn. Installeer eventueel een bed als zijn chagrijnigheid zich tot in de nacht uitstrekt. Als uw huis die ontsnappingsruimte niet biedt, en de buien van uw man u terneer blijven drukken, kunt u overwegen om in de buurt een kamer of etage te huren, waar u op gezette tijden heen kunt vluchten. Sommige relaties zijn alleen leefbaar in Lat-vorm.

Artikelen in Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ri@ Bos schrijft

    Beste Beatrijs,
    Wat betreft de mevrouw wier man van tijd tot tijd zeer chagrijnig is: dat zal niet meevallen. Uw advies verbaast mij echter zeer. Het lijkt of de man gestraft moet worden om zijn humeur. In het huwelijk is het toch de kunst om met dat vreemde van de ander te leren omgaan ?? Wij heben een weekend/midweek gevolgd bij Marriage Encounter. Daar leer je samen zoeken naar een oplossing door in de dialoog te gaan. Het is niet voor gestrande huwelijken maar juist voor diegene die een ruggesteuntje kunnen gebruiken omdat men elkaar van tijd tot tijd kwetst. Ik zou het geweldig vinden als U eens naar deze mogelijkheid verwijzen wil. Misschien is het U bekend maar er is meer over te lezen op de site; http://www.marriageencounter.info. Echthet werkt !!!!!
    Ik blijf met belangstelling uw adviezen volgen.
    Met vriendelijke groeten, Ri@ BosSommige HTML is toegestaan