Spring naar inhoud


Kaartjes afwijzen

Beste Beatrijs,

Laatst kreeg ik een telefoontje van een goede kennis, die een kaartje over had voor een kooruitvoering in onze schouwburg een paar dagen later. Zij nodigde mijn vrouw of mij uit om met haar mee te gaan. Toen ik dit aan mijn vrouw voorlegde, reageerde zij terughoudend. Zij had geen zin en stelde voor dat ik zou gaan. Ik vertelde vervolgens onze kennis dat mijn vrouw noch ikzelf erg gesteld zijn op koorzang en daarom geen zin hadden om van haar aanbod gebruik te maken, met dank dat ze aan ons gedacht had. Nadien had ik hier toch niet zo’n goed gevoel over, want onze kennis reageerde enigszins teleurgesteld. Had ik uit beleefdheid anders moeten reageren?

Niet dol op koorzang

Beste Niet dol op,

Uw antwoord liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Dat is in ieder geval nuttig. Uw hart sprong niet op bij de gedachte aan een avondje koorzang. Dan bent u ook in het geheel niet verplicht om er wél heen te gaan, alleen omdat een kennis toevallig een kaartje over heeft. Maar de wijze van formulering van uw weigering maakt veel uit. ‘Geen zin’ klinkt wel erg kortaf. In plaats daarvan had u een beetje kunnen uitweiden: ‘Koorzang heeft niet onze warme belangstelling, maar leuk dat je aan ons gedacht hebt, misschien moeten we eens iets anders samen doen, volgens mij is die-of-die wel geïnteresseerd in die voorstelling, en hoe gaat het trouwens met jou / je man / kind / hond?’ Een paar minuten geanimeerd doorkwetteren over iets anders doet wonderen om het gevoel van teleurstelling over een afwijzing te verlichten bij de uitnodigende partij.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. johannes schrijft

    het is juist wel leuk, om zo’n gelegenheid aan te grijpen om eens een voorstelling te bezoeken waar je normaal niet zo gauw heen zou gaan. het kan verrassend uitpakken. zelf ben ik laatst naar een afrikaanse show geweest waarvoor ik was uitgenodigd. zelf zou ik dat nooit hebben gekozen, maar ik heb me prima vermaakt. en u heeft een gezellige avond met uw goede kennis.Sommige HTML is toegestaan