Spring naar inhoud


Inwonende ex

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn driekwart jaar samen, maar zijn ex woont nog bij hem in huis. Zij heeft een jaar geleden hun relatie verbroken en er is afgesproken dat hij daar zou blijven wonen en dat zij zou vertrekken. Zij verwachtte toen dat ze binnen een paar maanden iets anders zou vinden. Helaas is dat niet gelukt en het is nog steeds niet duidelijk wanneer ze het huis verlaat. Tot nu toe is mijn vriend steeds bij mij geweest, omdat zijn ex mij niet wilde zien. We hebben daar dus lang mee gewacht, maar onlangs kwam ik dan toch voor het eerst bij hem thuis. Op de eerste avond kwam zij meteen de afspraken over het gebruik van de keuken niet na en wilde ze ook nog eens kennismaken. Ik heb haar genegeerd, omdat ik niet voor haar kwam maar voor mijn vriend. Zij heeft zich ten doel gesteld dat ik haar moet groeten. Ik heb daar geen behoefte aan. Zij zou ons meer privacy moeten gunnen en op haar eigen kamer gaan zitten in plaats van in de keuken of de woonkamer. Moet ik haar groeten of mag ik haar blijven negeren?

Drie is te veel

Beste Drie is te veel,

Dit is voor niemand van de betrokkenen een makkelijke situatie, maar het zal voor uw vriend het lastigste zijn. Hij zit met een inwonende ex die weinig aanstalten maakt om te vertrekken. Ongetwijfeld zint hij op middelen hoe hij haar eruit kan krijgen (zelf een ander onderkomen voor haar zoeken? juridische stappen? ander slot op de deur?) maar u staat daar buiten. Het is hun strijd. Mengt u zich daar niet in en vermijd confrontaties. In afwachting van het vertrek van de ex uit het huis van uw vriend en uit de rest van zijn leven kunt u maar beter geen olie op het vuur gooien, want dat maakt alles alleen maar vervelender.

Vooralsnog voert de ex de status van huisgenoot en is het wenselijk dat u zich dienovereenkomstig gedraagt. Dit betekent: haar zeker niet negeren maar gewoon ‘Hallo’ zeggen, zo nodig een oppervlakkig gesprekje voeren over ongevaarlijke onderwerpen en geen ruzie met haar maken over het gebruik van huiskamer en keuken. Voor zo ver daar ruzie over gemaakt moet worden, is dat de taak van uw vriend en niet van u als gast in huis. Kortom u gedraagt zich tegenover haar zoals u zich zou gedragen tegenover huisgenoten van andere mensen bij wie u over de vloer komt: beleefd. Een vleugje afstandelijkheid is gepermitteerd, het hoeft geen dikke mik te worden.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Exen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. ineke van alphen schrijft

    Waarom niet gewoon bij haarzelf blijven afspreken?

  2. Martine schrijft

    Ik denk dat u blij moet zijn dat uw vriend u niet op dit gedrag heeft aangesproken. Hoezo zou de ex op haar kamer moeten blijven zitten; het is ook haar huis? Geen gedag zeggen tegen mensen die je in zo’n close setting tegenkomt vind ik ook echt zwaar beneden alle peil; het is de supermarkt niet waar u een ander gangpad in kunt slaan en kunt doen alsof u iemand niet gezien hebt. U zou zich niet zo moeten laten kennen! Hij heeft nu voor u gekozen, dat zou al meer dan voldoende moeten zijn.

  3. Rob schrijft

    Die vriend moet de ex aan de afspraak herinneren én houden. Hij geeft haar nog een maand de tijd uit coulantie, daarna staan de koffers op straat en worden de sloten vervangen. Dit had nooit een jaar mogen duren en dient zeker niet nog langer te duren.Sommige HTML is toegestaan