Spring naar inhoud


Initiatief nemen als vrouw

Beste Beatrijs,

In het appartementencomplex waar ik woon kom ik soms een man tegen, die ik wel aantrekkelijk vind. Een keer stonden we samen in de lift (hij stapte uit op de derde verdieping – ik woon vijf hoog). Hij groette vriendelijk, maar daar bleef het bij. Ik zou hem best willen leren kennen, maar ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken. Mijn vriendinnen moedigen mij aan om hem aan te spreken en hem uit te nodigen voor een kopje koffie. Ze zeggen dat het voor moderne vrouwen heel normaal is om zelf initiatieven te nemen. Toch durf ik het niet. Volgens mij zijn er een heleboel mannen die afgeschrikt worden door voortvarende vrouwen.

Verlegen in de lift

Beste Verlegen,

Veel vrouwen vinden het ook niet zo dol als ze in een publieke ruimte bezig zijn zich met hun eigen zaken te bemoeien en er ineens een wildvreemde op hun nek springt die zijn cafeïnebehoefte wil delen. Zo’n rechtstreekse avance maakt altijd een wat botte indruk, of die nu van een man of van een vrouw afkomt. Dat komt doordat de aldus aangesprokene eigenlijk zoals onschuldigs als het aanbod van een kopje koffie niet kan weigeren, zonder zichzelf als chagrijnig, onhartelijk of achterdochtig te afficheren. Niemand vindt het prettig aldus voor het blok te worden gezet.

Dat vrouwen volgens uw vriendinnen vroeger smachtend moesten afwachten tot de een of andere heer zijn belangstelling kenbaar maakte is een pertinente mythe. Verborgen camera-onderzoek naar kennismakingspatronen tussen onbekenden in horecagelegenheden liet zien dat het weliswaar meestal de heer is die begint met het woord tot een dame te richten, maar dat in bijna alle gevallen de dame de bewuste heer al een tijdje in de gaten had. Door naar hem te kijken en weer weg te kijken, door een beetje raadselachtig globaal in zijn richting te glimlachen, door heur haar weg te strijken moedigt ze hem kennelijk aan tot actie.

Nu bevindt u zich niet in de horeca met het object van uw verlangen, maar in de hal of de lift van een flatgebouw. Deze situatie leent zich slecht voor flirterig ogenspel. Zeker omdat de heer in kwestie al op de derde verdieping uitstapt, is snelheid geboden. Uw tactiek is de moderne versie van het eeuwenoude zakdoekje laten vallen. Houd altijd een portemonnee met veel kleingeld bij de hand. Loer op de volgende ontmoeting en voer een onhandige manoeuvre uit met uw portemonnee. Hola, een ongelukje! Alles op de grond! Als de heer een heer is, zal hij zich ter aarde werpen om de dubbeltjes en kwartjes voor u op te rapen. Terwijl u zelf ook over de grond kruipt, mompelt u excuses en zelfverwensingen (‘Sorry voor het ongemak, wat ben ik toch een oen’). Galant als hij is zal hij deze zelfperceptie bestrijden (‘Ach welnee, dat kan iedereen overkomen’). U bloost er helemaal van. Hij denkt: uit verlegenheid met de situatie. U weet wel beter: uw geheime missie dreigt te slagen. Dat is het ogenblik om hem een kopje koffie aan te bieden. Even later zwemt hij uw fuik binnen.

Artikelen in Het publieke domein, Klassiekers, Liefde en relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan