Spring naar inhoud


In verlegenheid met bonus

Beste Beatrijs,

De overheid heeft een ruimhartige beloning van € 1000 toegezegd aan alle mensen die in de zorg in de frontlinie hebben gestaan tijdens de vorige lockdown. Een mooi gebaar. De zorgorganisatie waar ik werk heeft besloten deze bonus aan te vragen voor álle medewerkers die in die periode hebben gewerkt. Zij willen geen onderscheid maken tussen de mensen die in de frontlinie stonden en de mensen op de achtergrond. Ieders inzet was immers nodig om continue zorg te blijven bieden. Zelf heb ik een functie op de achtergrond, waardoor ik weinig extra stress heb gekend. Ik had eerder last van verveling. Ook de besmettingen vielen mee, er was zeker geen sprake van een grote uitbraak. Nu ben ik in verlegenheid met de bonus. Ik twijfel: is het beter om deze te weigeren? Dan verdwijnt het misschien in de diepe zakken van de overheid. Zal ik het aannemen en een deel schenken aan een goed doel? Ik heb het geld niet nodig, maar een extraatje is natuurlijk altijd welkom.

Onverdiende bonus

Beste Onverdiende bonus,

De zorgorganisatie waar u werkt heeft besloten om de bonus voor alle medewerkers aan te vragen ongeacht hun precieze werkzaamheden. Dat lijkt me ook verstandig, omdat het erg ingewikkeld is om onderscheid te maken tussen medewerkers die het meer of minder hebben verdiend. Op deze manier krijg je in ieder geval geen scheve ogen van mensen die zich benadeeld voelen, als ze buiten de boot zouden vallen.

U vindt dat de bonus u niet toekomt, omdat u niet in de voorste gelederen hebt gewerkt. Ik raad u aan om toch maar te accepteren. Als u het geld weigert, vloeit het terug naar de algemene middelen van de overheid. Het gaat heus niet linea recta naar een behoeftig persoon die het goed zou kunnen gebruiken. Dan kunt u beter zelf het extra geld voor iets goeds aanwenden. Stuur het bedrag in z’n geheel of gedeeltelijk naar een goed doel, dat u een warm hart toedraagt. U mag best een deel zelf houden om er iets leuks voor uzelf of uw gezin mee te doen.

Artikelen in Corona, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marie schrijft

  Ik herken de situatie. Ik heb weliswaar wel veel stress gehad op werk van de crisis, maar verdien niet zoveel lof of bonus als een zorgmedewerker aan de frontlinie. 1000 euro is echter te veel om af te slaan. Ik laat dit voorjaar wel mijn stem gelden: ik stem niet op een partij die tegen de loonsverhoging voor zorgmedewerkers heeft gestemd. Als we dat allemaal doen, heeft de zorg daar meer dan dan wanneer we die bonus zouden weigeren.

 2. Huibert schrijft

  @Marie
  Ik werk niet in de zorg. En ik stem op geen enkele partij die de loonsverhoging heeft geblokkeerd: ik betaal met plezier belasting voor een waardig inkomen voor zorgmedewerkers. Elkaar op een waardige manier behandelen, vormt een van de pijlers onder de etiguette en onder een mooie maatschappij.

 3. Maria Helena schrijft

  Ik heb de bonus gekregen, maar heb niet ernstig onder de situatie geleden. Ik heb mij voorgenomen om dit bedrag in mijn ontwikkeling te investeren op de manier dat het mijn werk ten goede komt. Inmiddels heb ik een leerzame trainingssessie achter de rug bij een deskundige en ik heb een interessant studieboek aangeschaft nav de sessie. Op deze manier kan ik mij verdiepen in een onderwerp wat actueel is op het werk. En ik heb nu de ruimte om dit te doen zonder gesteggel over een budget. Op deze manier voel ik me niet schuldig en heb ik enorm veel plezier van het budget.Sommige HTML is toegestaan