Spring naar inhoud


Ik wil mijn vaders vriendin er niet bij

Beste Beatrijs,

Over een paar maanden ga ik (vrouw, 29 jaar) promoveren. Ik verheug me erg op de promotieplechtigheid zelf, de receptie, het diner diezelfde avond en in het weekend een knalfeest voor mijn vrienden. Mijn ouders, allang gescheiden, zullen er natuurlijk bij zijn. Ik heb een probleem met de vriendin van mijn vader, met wie hij al een paar jaar samenwoont. Ik vind haar verschrikkelijk: ze is ongelooflijk dominant aanwezig, zit alleen maar te tetteren over zichzelf en toont geen interesse in anderen, zeker niet in mij. Ik heb lang geprobeerd aardig en belangstellend te doen, maar het komt alleen maar van mijn kant. Ik heb geen zin meer om moeite voor haar te doen en ik wil haar er eigenlijk gewoon niet bij hebben. Niet bij de promotie en niet bij het diner. Kan ik het maken om haar niet uit te nodigen? Mijn vader heeft aangeboden om het diner betalen omdat ik weinig geld heb. Is het hypocriet om dat te accepteren en zijn vriendin niet uit te nodigen?

Ze bederft mijn feestje

Beste Ze bederft mijn feestje,

Hoe vervelend u de vriendin van uw vader ook vindt, er is geen manier waarop u haar kunt buitensluiten van uw promotie-festiviteiten. Daarmee maakt u de slechte verhouding met haar officieel en brengt u uw vader in een loyaliteitsconflict. U bent een volwassen vrouw, u kunt in het dagelijkse leven genoeg afstand van haar nemen. Als u vanwege haar aanwezigheid niet graag bij uw vader langs gaat, kunt u af en toe apart met hem afspreken. Maar uw promotie is niet de goede gelegenheid om uw gevoelens van antipathie tegenover zijn vriendin te demonstreren. Daarvoor heeft zij te weinig misdaan. Een promotie is een belangrijke mijlpaal, waarbij uw gescheiden ouders vanzelfsprekend aanwezig zijn. En aan uw vader zit zijn nieuwe partner vast. U kunt haar al helemaal niet buiten sluiten, omdat uw vader het diner betaalt.

De vriendin van uw vader zal qualitate qua welkom moeten zijn op uw dag – daar komt u niet onderuit. Maar als zij daar geen zin in heeft, bijvoorbeeld omdat ze inderdaad geen belangstelling voor u heeft, hoeft zij natuurlijk geen gehoor te geven aan de uitnodiging. U kunt van tevoren met uw vader bespreken dat u het zich prima kunt voorstellen dat zij niet geïnteresseerd is in dat saaie academische gedoe in een aula en dat ze haar tijd mogelijk beter kan besteden dan op een receptie rondhangen of bij een diner aanzitten, waar ze verder niemand kent, en dat u het helemaal niet erg vindt als zij verstek laat gaan. Misschien is vriendin allang blij dat haar deze ontsnappingsmogelijkheid wordt geboden. Via uw vader kunt u duidelijk maken dat u het haar absoluut niet kwalijk zal nemen als zij beleefd bedankt voor de eer. Maar het moet haar keuze zijn om weg te blijven en niet de uwe. Maak u niet sappel, als zij er toch bij wil zijn. Het is uw dag, u staat in het wetenschappelijke en feestelijke middelpunt, er is geen schijn van kans dat zij de aandacht van u wegkaapt en het is moeilijk te bedenken wat voor last u verder van haar zult hebben.

Artikelen in Stieffamilie.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan