Spring naar inhoud


Hulp doorbetalen

Beste Beatrijs,

Al jaren heb ik op maandag een huishoudelijke hulp. Nu plegen tweede Paas- en Pinksterdag op maandag te vallen en ook Koninginnedag en Kerstmis zijn van tijd tot tijd op maandag. Ik heb mijn hulp die dagen altijd gewoon doorbetaald en ook in de zomervakantie geef ik haar twee keer betaald vrijaf. Een schoonzus verklaart me voor gek. Zij betaalt alleen de keren dat er echt gewerkt wordt. Ik ben niet van plan te veranderen, maar hoe hoort het eigenlijk?

Doorbetalen of niet?

Beste Doorbetalen of,

Uw manier van doen is heel gebruikelijk, wanneer er sprake is van een langdurig dienstverband. Meestal beginnen werkgevers die iemand contracteren voor particuliere diensten (schoonmaken, op kinderen passen, klusjes in en om het huis) met een uurloon en dat is dat. Als de werknemer goed bevalt, dan wil de werkgever graag dat hij/zij aanblijft en een van de manieren om personeel aan je te binden is om extraatjes te verlenen. Stel de huishoudelijke hulp heeft een jaar tot volle tevredenheid gewerkt (altijd op tijd, nooit afzeggen, weinig ziek, goede kwaliteit werk), dan kan de werkgever ertoe overgaan om vanaf nu feest- en vakantiedagen door te betalen. Weer een tijdje later kan het uurtarief worden verhoogd. Ook kan op een gegeven moment ziekte worden doorbetaald. Door geleidelijk het inkomen van de hulp te verhogen, geeft de werkgever uiting aan zijn of haar waardering voor de geleverde diensten. Iets wat ertoe leidt dat de hulp gemotiveerd is om aan te blijven. Een van de nadelen van personeel is immers dat ze van de ene dag op de andere kunnen opzeggen of erger nog: zonder aankondiging niet op komen dagen. Zelfs als werkgevers eigenlijk ontevreden zijn over het werk, vinden ze het nog vervelend als de hulp ineens ontslag neemt.

Het is dus verstandig om bij het in dienst nemen van iemand niet meteen het maximale tarief plus alle extraatjes uit de la te trekken, maar dit geleidelijk op te bouwen. Het is voor iemand die in de particuliere dienstverlening werkt bovendien prettig om te merken dat ook binnen deze branche vooruitgang mogelijk is.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Huishoudelijke hulp schrijft

    Het is wel erg vervelend dat dat allemaal doorbetaald moet worden.

  2. Maria schrijft

    Met stijgende verbazing heb ik het antwoord gelezen, want dit werk heb als studente jarenlang gedaan en deze extra’s zelden of nooit gekregen. Er was altijd de ongeschreven regel: niet werken, dan ook geen geld, dus met de feestdagen werd alles overgeslagen of incidenteel naar een andere dag in diezelfde week uitgeweken.
    Extraatje met Kerst was soms een tientje of iets meer. Kleine verhoging uurloontarief -voorstel na zoveel jaar trouwe dienst moest altijd van mijn kant komen. Ziek was ik zelden, maar ook dan gold de regel: no cure, no pay.
    Vakanties van beide partijen werden dus nooit doorbetaald.
    Het gegeven antwoord doet heel prettig en logisch aan, maar ook ruimhartig, luxe zelfs!



Sommige HTML is toegestaan