Spring naar inhoud


Harde oma

Beste Beatrijs,

Mijn moeder is een rasechte controlfreak wat manieren betreft. Tijdens een etentje zaten mijn broer, schoonzuster en hun kinderen en mijn gezin aan tafel bij mijn ouders. Mijn achtjarig neefje trok op tamelijk uitgelaten wijze de aandacht van zijn tafelgenoten. Zijn ouders letten kennelijk even niet op; mijn moeder daarentegen deelde zonder voorafgaand overleg met de ouders op zeer scherpe toon een reprimande uit aan haar kleinzoon. Zo streng en scherp dat mijn hart, net als vroeger in mijn eigen kindertijd, even stil stond. De stemming aan tafel bevroor even. Wat vindt u, is het een oma toegestaan om aan haar eigen tafel een kleinkind dusdanig te berispen dat het plaatsvervangende schaamrood op ieders wangen staat?

Oma haalt uit

Beste Oma haalt uit,

Nee, dit is geen goede manier van omgaan met de kleinkinderen. Oma’s en opa’s spelen doorgaans de rol van liefhebbende familieleden met een neiging tot verwennen, althans altijd bereid een oogje dicht te knijpen. Er zijn andere methodes om een kind dat zich misdraagt tot kalmte te krijgen. De scherpe terechtwijzing ten overstaan van de hele familie zal de rust wel hebben hersteld, maar kan er ook toe leiden dat kleinzoon bang wordt voor oma. Bovendien voelde de rest van het gezelschap zich gegeneerd en werd de autoriteit van de ouders ondergraven. Al met al meer nadelen dan voordelen.

U zegt dat het er in uw jeugd niet anders aan toeging. Dan is het lastig zoiets met uw moeder te bespreken, want die woedende uitvallen horen kennelijk bij haar. Er zal weinig aan te doen zijn en de kleinkinderen zullen iets omzichtigs houden in de verhouding met hun oma. Spijtig voor de kleinkinderen en uiteindelijk ook voor oma zelf.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Oma's zijn gewoon mensen... schrijft

    Ik vind het vreemd dat het ’tamelijk uitgelaten’ gedrag van het neefje de ouders niet is opgevallen: wellicht was er geen ouderlijke autoriteit om te ondergraven? Ouders kunnen weleens te toegeeflijk zijn of ten onrechte menen dat iedereen het gedrag van hun kind net zo amusant vindt als zijzelf.

    Zelfs oma’s zijn uiteindelijk gewoon mensen met hun eigen karakter en zelfs hun eigen grenzen. U kent uw moeder, u had dit kunnen zien aankomen. Waarom heeft u zelf niet geprobeerd om uw neefje op een vriendelijke onopvallende manier tot kalmte te bewegen?

    Of dit voorval spijtig is voor oma weet ik niet. Vermoedelijk vindt ze het bewaken van haar grenzen belangrijker dan populair zijn.Sommige HTML is toegestaan