Spring naar inhoud


Getuige op herhaling

Beste Beatrijs,

Ik (vrouw, 53 jaar) heb een vriendin die ik al sinds mijn studententijd ken. We hebben lief en leed gedeeld, ik was getuige op haar eerste huwelijk. Hoewel ze me dierbaar is, merk ik dat we nogal uit elkaar zijn gegroeid in de loop der tijd. Zij was en is erg materialistisch ingesteld en ik ben meer de spirituele kant opgegaan. Twee jaar geleden is ze gescheiden en ze heeft inmiddels een nieuwe man ontmoet, die graag met haar wil trouwen. Zij liet doorschemeren dat het voorgenomen huwelijk weliswaar met minder toeters en bellen gepaard zal gaan dan de eerste keer, maar dat zij er toch een groots festijn van wil maken. Ik vrees nu dat zij mij weer als getuige gaat vragen. Ik heb daar absoluut geen zin in. Kan ik weigeren, of zeggen dat ik naar de plechtigheid kom om mijn handtekening te zetten maar verder geen weekendjes weg of dinertjes met het andere bruidspersoneel wil?

Liever geen getuige

Beste Liever geen getuige,

Als u niet voor de tweede ronde wil opdraven, moet u een uitnodiging daartoe vriendelijk doch beslist van de hand wijzen. Het ligt sowieso niet erg voor de hand dat uw vriendin u weer als getuige vraagt. Ze mag flink willen uitpakken met de festiviteiten, maar in het algemeen willen mensen die voor de tweede keer trouwen toch geen exacte herhaling van zetten, zoals ze ook niet dezelfde bruidsjurk hergebruiken of dezelfde bestemming kiezen voor een huwelijksreis. Dat zou het hele ritueel (dat toch bedoeld is als iets eenmaligs) wel erg fantasieloos maken. Enige variatie is nodig, al was het maar om de twee gelegenheden in de herinnering van elkaar te kunnen onderscheiden. Uw vriendin zal er ongetwijfeld rekening mee houden dat haar aloude vriendenkring niet ten tweede male een heel feestprogramma in elkaar zal draaien om haar in de bloemetjes te zetten. De kans lijkt klein dat zij u weer vraagt als getuige. Maar als ze het toch doet, zegt u vriendelijk: ‘Nee, dank je, heel aardig van je, maar ik héb dat al een keer gedaan, en het kost me moeite om hetzelfde enthousiasme op te brengen als de vorige keer. Ik wens je alle goeds toe, maar bij een vers huwelijk heb je ook verse getuigen nodig.’

In dezelfde trant kunt u zich distantiëren van deelname aan vrijgezellenfeestjes (het idee alleen al!) of de taak van bruidspersoneel of weekendjes weg. Vertel uw vriendin eerlijk dat het u daarvoor aan enthousiasme ontbreekt. Ga wel naar het huwelijk zelf.

Artikelen in Bruiloft, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan