Spring naar inhoud


Geen zin in beeldbellen

Beste Beatrijs,

In het afgelopen coronajaar was er op mijn werk veel overleg via Teams en Zoom. Dat gebeurt nog steeds, omdat veel mensen blijven thuiswerken. Wat mij nu opvalt is dat mensen kennelijk niet meer beseffen dat de ander hen ziet. In een vergadering met verschillende mensen tegelijk gaat het meestal wel goed, maar in kleinere sessies zie ik dat mensen aan hun vingers zitten, aan hun neus, op nagels bijten, zich krabben enzovoort. Laatst had ik een één op één gesprek en die persoon zat continu in zijn neus te peuteren. Zo onsmakelijk, ik werd er gewoon misselijk van. Wat moet je dan doen? In contact met collega’s zeg ik er meestal wel wat van, maar dit was een zakelijke relatie die ik minder goed ken.

Onappetijtelijke aanblik

Beste Onappetijtelijke aanblik,

Als u een tweegesprek moet voeren met iemand die u eerder gesproken hebt, (iemand die u dus kent, ook al is het alleen maar van het videobellen), kunt u voorstellen om voortaan het contact telefonisch te doen. In deze situatie heeft het geen meerwaarde om elkaar te zien. U kunt gewoon bellen op de ouderwetse manier zonder beeld. Stel dat voor aan uw zakelijke relatie en dat zal de ander ook wel prima vinden. Mocht de ander vragen waarom, kunt u altijd iets zeggen in de trant van ‘We weten toch wel van elkaar hoe we er uitzien. Er kan geen misverstand zijn over wie het woord voert. Ik vind het rustiger om te bellen zonder beeld.’

Artikelen in Bellen, Collega's, Internet en e-mail, Zakelijke relaties.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Dave schrijft

    Alternatief als je elkaar goed kent en één-op-één belt is dat je jouw collega erop aanspreekt. Iets in de trant van: ‘Goh, misschien heb je hier geen erg in, maar je peutert vaak uit je neus tijdens het videobellen. Ik vind het onsmakelijk en het komt onprofessioneel over. Kun je daarmee ophouden, in ieder geval als je met mij belt.

  2. Marie schrijft

    Tips: minimaliseer het beeld gewoon. Dan hoor je de ander nog wel en vice versa, maar hoef je niet tegen de persoon aan te kijken. Vergeet alleen niet dat je zelf nog wel in beeld bent bij de ander (of zet je camera uit).
    Je kan ook de ander vragen de camera uit te zetten omdat je “verbinding niet stabiel is en je scherm gaat haperen”. Pas alleen wel op, als deze persoon ook bij groepsvergaderingen is waar je zonder probleem met camera belt val je door de mand.



Sommige HTML is toegestaan