Spring naar inhoud


Gediscrimineerd in kledingwinkel

Beste Beatrijs,

Het zou niet zo moeten zijn. Maar helaas kom ik regelmatig in situaties terecht, waarin ik anders behandeld word vanwege mijn donkere huidskleur. Onlangs bezocht ik – onberispelijk gekleed – een chique herenkledingzaak in Den Haag, waar de twee verkopers mij straal negeerden. Twee andere (blanke) klanten die kort na mij binnenkwamen, werden wel opgemerkt en geholpen. Toen ik na tien minuten eindelijk de aandacht wist te trekken, bekeek de verkoper mij afwerend. Ik zei dat ik een grijs pak zocht, waarop hij antwoordde: ‘Nee, die heb ik niet, je kunt maar beter gaan.’ Daarna draaide hij zich om en kletste verder met zijn collega en de andere klanten. Ik weet mij in dit soort situaties nooit goed een houding te geven. Moet ik hier werk van maken en een klacht indienen bij de manager van de winkel of bij het Bureau Discriminatiezaken? Of moet ik het maar laten gaan en er boven staan?

Heengezonden

Beste Heengezonden,

Wat u hebt meegemaakt, inclusief het neerbuigende tutoyeren, is een staaltje onvervalste discriminatie. Inderdaad ernstig genoeg om er werk van te maken. Ook al levert het niets op, een protest tegen onrecht is beter dan het maar te incasseren. Om te beginnen raad ik u aan een schriftelijke klacht in te dienen bij de bedrijfsleiding. Formuleer feitelijk en vermijd woede. Beschrijf zorgvuldig wat er gebeurde met datum en tijd erbij. Vermeld uw naam, adres, eventueel e-mailadres. Wacht op antwoord. Een formeel ingediende klacht vereist een formele reactie van de tegenpartij. Als het goed is, krijgt u ruimhartige excuses en wellicht een compensatie-aanbod in de vorm van een tegoedbon voor de winkel.

Als u binnen een week geen antwoord krijgt of u krijgt een antwoord dat u niet tevreden stemt, stuur dan een kopie van uw oorspronkelijke brief naar het Meldpunt Discriminatie, dan kunnen zij misschien iets in de berispende sfeer ondernemen.

Artikelen in Winkels.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan