Spring naar inhoud


Een ongepaste tik

Beste Beatrijs,

Hoewel de normen vervagen, blijf ik erbij dat elkaar in het openbaar aanraken anders is dan in de intimiteit als je met z’n tweeën bent. Toen we laatst op een feestje bij vrienden waren, gaf mijn nieuwe partner mij bij het passeren een tik op mijn bil. Anderen zagen dit ook. Ik vind dit ongepast en heb hem er ook over aangesproken, maar hij vond het flauw dat ik me hieraan stoorde. Ik vind dit intimiderend en bezitterig gedrag of ben ik te snel aangebrand?

Op mijn bil getikt

Beste Op mijn bil getikt,

Mannen die hun vrouw of vriendin in het openbaar een tik op de billen geven laten onaangenaam, seksistisch gedrag zien. Ze geven een signaal aan de buitenwereld dat neerkomt op ‘Ik mag hieraan zitten en jullie niet!’ Een vrouw is geen eigendom, waar mannen een klets op mogen uitdelen, zoals dat wel gebeurt met auto’s en motoren. Ook als uw vriend zegt dat hij alleen maar goede (liefkozende) bedoelingen heeft, mag het nog steeds niet. Wat stellen zich in privéomstandigheden met elkaar permitteren is een ander punt (al zijn er genoeg vrouwen die er ook in hun eigen huiskamer geen prijs stellen om onverhoeds een tik op hun billen te krijgen), maar in het openbaar is het geen manier van doen. Als uw vriend dit niet begrijpt, vraag hem dan of hij ervan wil afzien louter en alleen omdat u hier een hekel aan hebt. Dat zou voor hem reden genoeg moeten zijn om dit gedrag voortaan na te laten.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lilith schrijft

  Mijn ex deed dit ook en ik werd er op een bepaald moment ontzettend zenuwachtig en vervelend van. De situatie en omstanders maakten voor hem niets uit, het was heel denigrerend. Ik ben blij dat ik niet meer in die situatie zit.
  Als de man in staat is om dit te kunnen veranderen (en het nog geen automatisme geworden is) dan zou hij dat zeker moeten doen.

 2. Ineke Kouwenhoven schrijft

  Deze man vertoont seksistisch, respectloos gedrag ten opzichte van zijn partner. En zet haar in gezelschap publiekelijk voor schut door een denigrerende tik op haar billen. Het is al erg genoeg dat je hem daar op aan moet spreken omdat je daar niet van gediend bent maar het is nog veel erger dat meneer het flauw vindt en de kritiek niet serieus neemt. Lijkt mij een ongezonde basis voor een goede relatie want meneer ziet een vrouw als zijn bezit. Wel treurig anno 2019 …”

 3. Cathy schrijft

  Of het onaangenaam en seksistisch gedrag is, is heel subjectief. Wellicht bedoelt hij het liefkozend en benadrukt hij de exclusiviteit van de relatie op deze manier. Misschien kunnen we met zn allen ook eens niet meteen gaan roepen en gillen over seksisme?
  Laat onverlet dat als u persoonlijk het vervelend vindt, hij dit gewoon moet laten. Misschien een mooi moment om na te gaan of hijzelf meer behoefte heeft aan het tonen van affectie in het openbaar dan u en of u beiden daar een modus in kunt vinden.

 4. richard schrijft

  Oei, ik heb het een keer gedaan bij mijn vriendin. Nu ben ik een seksist en onaangenaam persoon. Ik heb haar zelfs respectloos voor schut gezet.

  Vreemd dan dat ze erbij lachte en er geen punt van maakte dus de zure reacties hierboven zeggen meer over de vrouwen in kwestie dan het voorval.
  Als je niet wilt dat je vriend of man dat doet dan zeg je daar wat van. En daar heeft hij naar te luisteren. En dan nog, beoordeel ook even de bedoeling alsjeblieft. Om hem nu gelijk af te fakkelen is ook weer zo wat. Maar past wel in de me too tijdgeest.

  Mocht je werkgever of een onbekende dat (herhaaldelijk) doen ligt dat wel even anders natuurlijk. Ik zou het ook immers niet in mijn hoofd halen een vreemde vrouw zomaar aan te raken.

 5. Emma schrijft

  Niet meteen mensen zuur noemen omdat ze bepaald gedrag vervelend vinden Richard. Dat jouw vriendin het nou prima vindt betekent niet dat het voor iedereen acceptabel is. Als het goed is, en dat geloof ik ook wel, laat je dit gedrag zodra je vriendin aangeeft het niet te waarderen. En daar ligt nu net het probleem: hij vond haar bezwaren flauw en neemt dus haar wensen niet serieus. Dat is WEL respectloos, ook als de tik zelf het niet is.

 6. Jeroen schrijft

  Mijn vriendin vindt het heerlijk als ik dat doe…als we samen zijn. In het openbaar niet. Dus gewoon zeggen wat je wel en niet wilt.Sommige HTML is toegestaan