Spring naar inhoud


Een maand logeren

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder heeft nooit bij ons in de buurt gewoond en sinds een jaar is zij terug naar haar geboorteland. Wanneer zij op bezoek komt, blijft ze dus logeren. Helaas heeft mijn schoonmoeder geen prettig karakter: zij is niet geïnteresseerd in anderen, geeft ongevraagd haar ongezouten mening en heeft voortdurend kritiek. Op onze gezinsleden, op haar eigen kennissen, op onze vrienden. Daarnaast vraagt ze veel aandacht.

Toen zij nog in Nederland woonde, konden logeerpartijen beperkt blijven tot een paar dagen. Nu heeft zij aangekondigd drie maanden naar Nederland te komen en bij elk van haar drie kinderen een maand te logeren. Het is in haar cultuur ongebruikelijk om in een hotel te verblijven. Een paar dagen in haar nabijheid is voor mij al een enorme opgave. Mijn man erkent dat zij niet gemakkelijk is in de omgang, maar wil haar niet weigeren. Als ik voet bij stuk houd krijg ik problemen met mijn man. Maar vier weken op mijn tenen lopen en bekritiseerd worden in mijn eigen huis zie ik ook niet zitten. Wat raadt u mij aan?

Logeerellende

Beste Logeerellende,

Slik het. U krijgt zowel ruzie met uw man als met uw schoonmoeder, wanneer u een veto uitspreekt over het logeren. Een maand is inderdaad erg lang, dus bewaak uw grenzen zo goed en zo kwaad als het kan. Misschien moet u werken of hebt u vaste vrijetijdsactiviteiten. Geef daar absolute voorrang aan. Haar aanwezigheid kunt u verder draaglijker maken door de toevoeging van meer mensen. Nodig regelmatig buren, vrienden, familie uit voor het eten of om thee te drinken. Een groter gezelschap kan een irritant persoon beter opvangen dan een klein groepje. Een kwestie van verdunning.

Er zijn twee manieren om met ongevraagde kritiek om te springen. De ene is om dingen van u af te laten glijden dan wel u erboven te plaatsen. U reageert er niet op, u zegt ‘Ja, ja’, u denkt bij uzelf: ‘Laat maar zitten, ze weet niet beter’. De andere manier is om ertegen in te gaan. Niet op inhoudelijk niveau (want dan verzeilt u een discussie en dat wil u niet), maar op emotioneel niveau. U zegt dan rustig tegen haar: ‘Schoonmama, dat vind ik niet leuk om te horen.’ Of: ‘Dat is niet aardig van u.’ Herhaal dit zo nodig zonder in de verdediging of op uw beurt in de aanval te gaan.

Als u geen thuiswonende kinderen (meer) hebt, kunt u ook een ontsnapping plannen door tijdens die logeermaand zelf een week of wat weg te gaan, bijvoorbeeld met een vriendin een weekje vakantie. In uw afwezigheid kan uw schoonmoeder het dan samen uitzoeken met uw man. Dat vindt ze vast fantastisch.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ibel schrijft

  ik ben het niet eens met het advies, het gaat om een maand! je kunt niet een maand op eieren lopen en kritiek van je af laten glijden. uw man zou moeten inzien dat een maand in huis teveel van het goede is. cultuur of niet, de schoonmoeder koos ervoor om naar het buitenland te verhuizen en eist nu onderdak. ik begrijp uit de brief dat dit niet is gevraagd of overlegd. desnoods blijft ze langer bij haar andere kinderen maar niet in uw huis. uw man zou niet ee s moeten willen dat uw hele gezin zich in bochten moet wringen voor moedersm

 2. Henna schrijft

  Slik het juist niet en plan vooral géén vluchtgedrag uit uw eigen huis.
  Laat uw man het opknappen, het is zijn moeder.

 3. Holy moly schrijft

  Ben het normaal met Beatrijs eens, maar een maand is écht te lang. Dat kan toch niet?
  Niemand mag van je verwachten dat je dat jezelf aandoet.

  Je man moet maar wat meer respect voor jóú opbrengen. Het zou niet in mij opkomen om mijn vriend op te zadelen met een maandlange logee vanuit mijn kring. Dat zou gewoon respectloos zijn richting mijn partner.

  En als je schoonmoeder het argument voert dat het in haar cultuur ongebruikelijk is om in een hotel te verblijven, werp je dat tegen door te zeggen dat het in Nederland wél gebruikelijk is, en tja, ze is nu in Nederland ;)

 4. charlotte bakker schrijft

  Ik ben het ook niet eens met dit advies,beatrijs slaat de plank goed mis. Het is toch te gek voor woorden dat de vrouw des huizes haar eigen huis moet ontv luchten door samen met een vriendin op vakantie te gaan. Heeft de vrouw zichzelf uitgenodigd en zich daarbij misschien niet afgevraagd of het voor het gezin niet alleen qua financieen maar ook qua privacy een enorme opgave is, want laatstgenoemde zal behoorlijk onder druk komen te staan. Men drijft toch geen pension? Ik zou de schoonmoeder naar een hotel doorverwijzen en dan is dat klaar!!!!

 5. Emma schrijft

  Een maand logeren is absurd. Ik ging zelf met de kinderen een maand in een vakantiehuisje zitten en liet mijn man het opknappen. Dan heeft hij er de volgende keer ook geen zin meer in want doorgaans vertrekken mannen elke ochtend fluitend naar hun werk en laten hun vrouw de honneurs waarnemen en de ondankbare gast verzorgen.Sommige HTML is toegestaan