Spring naar inhoud


Een kleine ongerechtigheid

Beste Beatrijs,

Voor mijn werk had ik (man) vandaag een afspraak bij een belangrijke klant. Het was de eerste keer dat wij elkaar ontmoetten. Bij de ontmoeting zag ik dat de gulp van haar broek openstond. Ik wist niet wat ik moest doen: haar daarop wijzen (dat voelde toch een beetje ongepast) of net doen alsof ik niets gezien had, maar dan zou ze het zelf later ontdekken en dat is dan achteraf toch ook gênant? Wat zegt de etiquette hierover? Ik heb overigens gedaan alsof ik het niet gezien had.

Waarschuwen of negeren

Beste Waarschuwen of negeren,

De etiquette zegt dat je mensen met wie je een persoonlijk of zakelijk gesprek voert moet attenderen op herstelbare ongerechtigheden in voorkomen of kleding. Daarmee maak je hen niet te schande, maar red je hen juist uit sociaal ongemak. Niemand vindt het leuk om zonder dat ie het weet rond te lopen met een slip uit zijn broek, een snotje aan z’n neus of een stukje sla tussen zijn voortanden, terwijl het een kleine moeite is om zo’n afleiding uit de weg te ruimen. U had dus tegen uw belangrijke klant moeten zeggen: ‘Sorry, mag ik u even waarschuwen dat uw ritssluiting open staat?’ Vervolgens zegt de klant: ‘O, sorry, dank u wel!’ en herstelt de orde, waarna de zakelijke besprekingen een aanvang kunnen nemen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. H.Teunissen schrijft

    Grappig, dit onderwerp stond dit weekend ook in de Volkskrant Zomer, onder de noemer ”Wat zou U doen?”; reacties zijn gelijk-luidend: subtiel erop wijzen, zo HELP je elkaar, prima!Sommige HTML is toegestaan