Spring naar inhoud


Dos en don’ts van een internetdate

– Spreek niet voor een hele avond af, maar voor een beperkte tijd. Dus geen etentje in een restaurant, maar een drankje in een café of koffie overdag. Lunch kan ook. Nooit bij iemand thuis.
– Draag geen extreme kleren. Niet te slonzig, maar ook niet te imponerend duur of te opzichtig sexy. De kleding moet de persoonlijkheid ondersteunen en niet afleidend werken.
– Besteed zorg aan het uiterlijk. Fris gewassen, glad geschoren (dan wel de met precisie aangebrachte, zogenaamd nonchalante baard-van-drie-dagen), een bescheiden geurtje, make-up naar gewoonte.
– Wees op tijd.
– Vertel ruim over jezelf maar houd het oppervlakkig (werk, vrijetijdsbesteding, familie). Grappige details en anekdotes hebben de voorkeur boven psychodynamisch afdalen in de eigen persoonlijkheid.
– Lieg niet.
– Geen monologen. Twee minuten achter elkaar aan het woord zijn is echt het maximum. Houd bijtijds op en stel een vraag.
– Luister naar het antwoord.
– Werk geen van tevoren opgesteld rijtje vragen af, maar laat vragen voortvloeien uit wat de ander net heeft gezegd.
– Luister met aandacht.
– Blijf niet steken in luisteren. Aarzel niet om de ander te onderbreken, als je iets interessants te binnen schiet.
– Kom een of twee keer (niet overdrijven) terug op wat de ander eerder heeft gezegd. Dat streelt het ego.
– Geen dramatische verhalen over echtscheiding of onlangs verbroken relaties.
– Geen medische details.
– Geen langdradige verhalen over je vrienden, vriendinnen of familieleden. De ander is niet geïnteresseerd in roddel over wat onbekenden allemaal hebben meegemaakt.
– Geen succesverhalen over jezelf. Geen opschepperij over heden of verleden.
– Ellende mag, maar alleen als je het op een humoristische manier kunt vertellen.
– Wees luchtig, maak grapjes of kwinkslagen, maar vertel geen moppen.
– Personalia zijn onvermijdelijk, maar blijf niet hangen in het persoonlijke. Neem omwegen. Speel als een biljarter de bal via de band en ga niet rechtstreeks op het doel af. Gesprekken over buiten jezelf liggende onderwerpen (muziek, cultuur, politiek, maatschappij, film, televisie, sport) onthullen evenveel zo niet meer over jezelf en de ander als directe zelfonthulling.
– Blijf intussen luisteren.
– Geen mobiele telefonades en zeker geen sms-verkeer.
– Geen complimenten. Dat maakt al snel een slijmerige indruk. Bovendien stel je je zo als een beoordelende instantie boven de ander op.
– Geen gepsychologiseer à la ‘Jij lijkt me een type stille waters, diepe gronden’.
– Geen getherapeutiseer. Geen feedback geven of vragen over het ‘hier en nu’. Blijf ver van de vraag ‘wat gaat er nu door je heen?’
– Haal geen foto’s van kinderen, familieleden of exen tevoorschijn, hoogstens van een huisdier.
– Iedereen betaalt voor zichzelf.
– Laat je niet meeslepen door de ervaring van instantklik of –vonk, maar beëindig de ontmoeting op het van tevoren geplande tijdstip (na maximaal twee uur). Ga zeker niet ergens anders heen voor seks, tenzij dat echt het enige is waar je op uit bent. Mocht er sprake zijn van ontkiemende liefde, dan wordt die onmiddellijk om zeep gebracht door instant seks.
– Geef bij het afscheid geen afwijzend eindoordeel, als de ontmoeting teleurstellend was. Zeg iets vrijblijvends als ‘Leuk je te ontmoeten, we hebben nog wel contact.’ Mensen hebben weliswaar recht om te weten waar ze aan toe zijn, maar wanneer ze nog staan na te hijgen van de inspanningen is het niet het juiste moment om een koude douche te verstrekken. Stuur een dag later een mailtje: ‘Het spijt me, ik zie geen mogelijkheden voor ons in de toekomst.’

Artikelen in Column.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan