Spring naar inhoud


Doe-het-zelver, maar niet op zondag

Beste Beatrijs,

Onlangs hebben wij een appartement in Zwolle betrokken. Toen het op een zondag hard regende, leek het me hét moment om in onze kelderbox enkele schappen aan de wand te bevestigen. Tot een buurman met rood hoofd mijn box binnenstormde en mij op de regels van het huishoudelijk reglement wees: geen geboor op zondag en andere christelijke feestdagen!

Ik ben opgehouden met boren, maar ben het niet eens met deze regel en ervaar het als een ernstige inbreuk op mijn vrijheid van handelen. In mijn ogen horen geloofszaken achter de voordeur van ieders appartement thuis. Ik wil me houden aan de regels van goed fatsoen en de voorschriften van de Algemene Politieverordening, maar volgens mij valt boren op zondag daar buiten. Hoe zal ik me in de toekomst opstellen?

Gefnuikte doe-het-zelver

De ene helft van Nederland zucht sinds jaar en dag onder de verbouwmanie van de andere helft van Nederland. De geluidsoverlast is in zoverre draaglijk, dat er in ieder geval een eind aan zit. Verder houden de meeste mensen zich wel aan de vanzelfsprekende regel dat het lawaai bij voorkeur onder werktijd plaatsvindt. In geval van vrijetijds-doe-het-zelvers: niet na acht uur ’s avonds en niet voor tien uur ’s ochtends. Voor sommige mensen van streng-christelijke signatuur is boren op zondag verboden – niet wegens het lawaai, maar omdat die dag volgens de Bijbel een verplichte rustdag is, waarop geen enkele vorm van arbeid verricht mag worden. Gelovigen mogen niet schoffelen en geen plafonds witten, maar wel weer op volle kracht orgel of trompet spelen.

Als uw appartementencomplex open staat voor mensen van alle gezindten (dit is een wettelijke verplichting), dan moet iedereen kunnen boren wanneer die wil binnen de gebruikelijke marges voor doe-het-zelf-geluiden. Het boor-vrij houden van de zondag zou neerkomen op discriminatie van bijvoorbeeld orthodoxe joden en moslims, die de zaterdag of de vrijdag als heilige dag in ere houden en op hun vrije zondag misschien wel eens wat willen boren. U zou het huishoudelijk reglement kunnen aanvechten op grond van discriminatie. Waarschijnlijk haalt u uw gelijk, maar de juridische weg is lang en onplezierig. U kunt ook gewoon doorgaan met timmeren, stofzuigen of boren op zondag, als dat zo uitkomt (niet om te pesten). Mocht de buurman reclameren, kunt u uitleggen dat er voor moslim-mannen in Nederland ook niets anders opzit dan de aanblik van ongesluierde vrouwen te verdragen, of ze het er persoonlijk mee eens zijn of niet.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Simone Loohuis schrijft

  Op uw site kwam ik de vraag tegen over appartementsigenaren die werden aangesproken op het boren op zondag. U geeft aan dat dit geen probleem hoeft te zijn. Dit ben ik niet helemaal met u eens.
  Naast de splitsingsacte die de rechten en plichten van de verschillende appartementseigenaren regelt, kan een Vereniging van Eigenaren (VVE) ervoor kiezen om een huishoudelijk reglement op te stellen. Hiervoor is akkoord van de Algemene Ledenvergadering ter goedkeuring van de inhoud van het reglement nodig. In het huishoudelijk reglement kunnen allerhande zaken geregeld worden, bijvoorbeeld wanneer er vuilnis buiten mag staan, wie verantwoordelijk is voor schoonmaak, maar ook op welke tijden niet geboord mag worden. Indien de ALV dit reglement aanneemt, gelden deze regels voor alle bewoners van de appartementen. Het bestuur van de VVE kan zelfs boetes geven aan bewoners die zich niet aan deze regels houden (dient wel in het reglement opgenomen te zijn). Dit om de situatie in appartementen leefbaar voor alle bewoners te maken.
  Ik hoop zo een goede aanvulling op uw (overigens zeer leerzame) site gemaakt te hebben.

 2. Yvonne schrijft

  Toevallig kom ik op deze site en zie ik dit onderwerp. Ik ben het niet eens met het antwoord van Beatrijs. Natuurlijk is het volstrekt niet strafbaar of verboden om op zondag werkzaamheden te verrichten, maar waarom laten wij tegenwoordig elke fatsoensnorm zo gemakkelijk los? Ik ben helemaal niet orthodox christen en heb er niets tegen dat anderen werk verrichten, op welke dag dan ook. Maar het is zo prettig dat er tenminste één dag in de week is dat je rustig en ongestoord kunt genieten van de (zondags)rust.
  Ik erger mij groen en geel aan die ene buurman die zo nodig op zondag moet boren, zagen en timmeren….Natuurlijk, hij mag dat, maar zoals al vaker opgemerkt, een beetje rekening met de medemens houden, is zo slecht nog niet. En dat heeft niets met geloof te maken, maar geldt voor iedereen.

 3. Rachid schrijft

  De issues is hier duidelijk dat Mevrouw haar ego dr in de weg staat, en het geloof VS ongeloof debacle in start zet.. Maar daar hoort het niet eens om te gaan, het gaat hier om respect en fatsoen. Dat is hedendaags steeds moeilijker te vinden omdat alles maar steeds meer losser wordt gelaten onder de mom van vrijheid. Zoals Yvonne al zei, het is zo belangrijk dat er nog een dagje bestaat waarin er wat rust is en wat stilte, wat al erg zeldzaam is. Nu is het al zo dat meeste grote steden ook Zondag de winkels open doen, en de Zondag verliest steeds meer zn “karakter”. Zie het niet als een geloofsding maar zie het als een vorm van respect voor je buren, alleen omdat U zo graag wil boren moet de rest er maar onder lijden. Erg jammer dat u dat blijkbaar zelf helemaal niet in kan zien, want zo moeilijk is het absoluut niet.
  Boren is zelfs erger dan harde muziek.
  En tegen Beatrijs zou ik willen zeggen dat de vergelijking wat betreft de moslim wel leuk en aardig is maar de meeste moslims hebben er totaal geen last van. Zo streng zijn de meeste niet hoor, maar om dat te weten zou je wat moslims moeten kennen en dan niet van tv of boeken.
  En als voorbeeld had u beter de vrijdag kunnen opnoemen die moslims als heilige dag hebben, of de Joodse mensen met sabbath.

 4. Maria schrijft

  Helemaal eens met het gegeven antwoord van vraagsteller. Als er geen dwingende voor-
  schriften zijn: leven en laten leven! Maar het punt is het huish. reglement en door een appartement daar te betrekken, is men al akkoord gegaan.
  In de polder van Zuid-Holland “mogen” mensen buiten de ramen niet zemen op zondag of in de buurt van de Betuwe de was die dag niet buiten hangen, omdat dat niet strookt met de wijze waarop sommigen de Bijbel uitleggen en anderen willen ópleggen hoe te leven. Nederland is wel bevrijd toendertijd, maar van binnen?Sommige HTML is toegestaan