Spring naar inhoud


De nasleep van kanker

Beste Beatrijs,

Ik ben ruim een half jaar uit de roulatie geweest wegens kanker. Na een succesvolle operatie duurde de herstelperiode ook lang, maar nu ben ik al weer een paar maanden aan het werk. Op zichzelf gaat dat goed, maar ik heb het gevoel dat sommige collega’s met wie ik voorheen een gezellig contact had mij uit de weg gaan. Ik voel me niet gezien als mens of collega maar als die kankerpatiënt. Dit geldt niet voor iedereen, maar juist bij diegenen met wie het contact voorheen prettig was raakt dit me. Ik doe zelf moeite om niet te zeuren en niet te veel los te laten over alles wat er gebeurd is. Ik probeer normaal te doen. Maar het heeft geen zin. Mijn vraag aan u is: weet u of dit vaker voorkomt bij ex-zieken? Ik word er paranoïde van en ik vind het heel lastig om los te laten.

Ze vermijden mij

Beste Ze vermijden mij,

Het is in ieder geval een ervaringsfeit dat mensen bij een serieuze ziekte altijd voor verrassingen komen te staan met hun sociale omgeving. Sommige vrienden/innen lopen weg voor de patiënt (of voor de ziekte), anderen tonen juist veel betrokkenheid. Hoe vrienden (soms ook familieleden) zich zullen opstellen is onvoorspelbaar. Soms laat iemand van wie een patiënt hoge verwachtingen heeft het helemaal afweten, soms heb je juist heel veel steun aan iemand van wie je het totaal niet verwacht hebt.

Mogelijk speelt dit mechanisme door bij uw collega’s, nu u weer terug op het werk bent. Het zou kunnen dat mensen zich schuldig voelen, omdat ze zich weinig van u aangetrokken hebben, toen u ziek was. Dan is het moeilijk om de oude draad weer op te vatten. Misschien klopt het wel (dat ze u in de steek gelaten hebben), maar zit u daar verder niet mee, omdat er andere mensen waren die u gesteund hebben. Nu wil u weer de oude draad opvatten met uw collega’s en niet meer als patiënt worden gezien en ook niet als ex-patiënt. Maar zij vinden dat moeilijk omdat ze zich schamen of schuldig voelen. Zoiets zou aan de hand kunnen zijn.

Bespreek het een keer met de collega met wie u vroeger het beste contact had. Zeg tegen haar of hem dat u het gevoel hebt dat de omgang niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger. En dat u dat jammer vindt. Vraag de collega of hij/zij dat gevoel deelt en waar dat vandaan kan komen. Als het met uw ziekte te maken heeft, praat daar dan openlijk over en zeg erbij dat dat wat u betreft in het verleden ligt en dat u graag het prettige contact van vroeger zou herstellen.

Artikelen in Collega's, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan