Spring naar inhoud


Openheid over ziekte

Beste Beatrijs,

Ik (vrouw van 60, gescheiden) ben sinds een jaar weer actief met het zoeken naar een relatie. Ik heb een milde vorm van MS. 12 jaar geleden is dit gediagnosticeerd. De laatste jaren heb ik zo goed als geen klachten, ik gebruik geen medicatie meer, heb geen uitval of andere beperkingen en kan mijn part time werk prima doen. Met andere woorden: ik heb de ziekte wel maar voel mij absoluut geen patiënt. Een aantal dates heb ik in het begin van het contact verteld over mijn ziekte en, toeval of niet, deze contacten kwamen vrij snel tot een einde. Op de vraag of dit aan mijn diagnose lag kreeg ik geen duidelijk antwoord.

Recent heb ik een heel leuke man ontmoet met wie het goed klikt en wij zijn allebei erg verliefd. Ik ben erg aan het twijfelen over het moment dat ik dit zal vertellen. Ik wil geen verstoppertje spelen, maar ik wil ook dat hij mij leert kennen zoals ik in wezen ben en niet als iemand met het etiket MS. Ik vind dit erg moeilijk, hij heeft recht op de feiten, maar ik ben bang dat hij dan anders met mij om zal gaan of het contact zal verbreken. Hoe pak ik dit aan?

Wanneer open kaart?

Beste Wanneer open kaart,

Het is lastig om het moment te bepalen waarop belangrijke medische informatie op tafel moet. Bij een eerste ontmoeting is het te vroeg – dat is duidelijk. Maar als de relatie volop bloeit is het te laat. Het moet ergens daar tussenin gebeuren. U schrijft dat u een leuk contact hebt met een man en dat u allebei erg verliefd bent. Dan bent u eigenlijk al aan de late kant. Wanneer u eenmaal het bed hebt gedeeld, wanneer u ’s ochtends samen aan de ontbijttafel hebt gezeten, wanneer u in het stadium bent dat u plannen maakt om het volgend weekend iets leuks te doen, dan kunt u hem deze informatie niet langer onthouden.

Misschien neemt hij het in gemoede op, maar de kans bestaat ook dat hij hard wegloopt. Dat zou ellendig voor u zijn, anderzijds is het voorstelbaar dat iemand terugdeinst voor het perspectief van gevorderde MS. De ziekte kan weliswaar geruime tijd stationair blijven, maar op den duur sluipt er toch telkens iets meer hulpbehoevendheid in. Als uw geliefde in reactie op uw mededeling de relatie voor gezien houdt, kunt u ervan uitgaan dat het toch nooit wat had kunnen worden. Hoe langer u wacht met de onfortuinlijke mededeling, hoe meer hij het gevoel zal krijgen in de val gelokt te zijn. Vertel het hem vandaag nog.

Artikelen in Ziekte.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan