Spring naar inhoud


De gevaren van verkoudheid

Beste Beatrijs,

Onlangs liep er op de sportclub van mijn zoon een snipverkouden coach rond. Ik vind dat niet kunnen. In de setting van een gymzaal is er toch een behoorlijk risico dat een niezend en snotterend persoon anderen besmet. Het wetenschappelijke verhaal is dat verkoudheid ’s winters veel meer voorkomt omdat mensen dan meer binnen en dicht op elkaar zitten. Ik stoor me ook altijd erg aan mensen die al snotterend het openbaar vervoer ingaan en ik zou ze liefst toeroepen: ‘Blijf toch thuis met je snothoofd in plaats van hier anderen te besmetten!’ Dat iemand naar zijn werk moet vind ik geen excuus. Ook daar besmet je anderen, en je werkgever is vast niet blij met een halve afdeling die verkouden is. Kennelijk vindt men dat in Nederland niet belangrijk. Kan ik een sportinstructeur daar op aanspreken?

Blijf liever thuis!

Beste Blijf liever thuis,

Ik raad u af om sportcoaches of wie dan ook aan te manen om thuis te blijven. Daar is geen beginnen aan. Verkoudheid komt heel veel voor en is al besmettelijk de dag voor de symptomen merkbaar zijn. Bovendien verspreidt het virus zich niet alleen via hoesten, niezen en snotteren (daar kunnen omstanders nog voor wegduiken), maar juist ook via deurknoppen, trapleuningen, meubilair in het openbaar vervoer, contant geld en duwstangen van supermarktkarretjes. Omdat mensen die het virus al onder de leden hebben, maar daar pas een dag later iets van merken, op een geniepige manier iedereen om zich heen kunnen besmetten, heeft het geen zin om openlijk verkouden personen in quarantaine te plaatsen. Het kwaad is toch al geschied. Wel zouden mensen met een verkoudheid die gepaard gaat met hoestaanvallen moeten afzien van concert- of theaterbezoek om hun omgeving niet te hinderen.

Artikelen in Het publieke domein, Werk, Ziekte.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. ineke van alphen schrijft

    Ben vaak de hele winter verkouden moet ik dan in de bijstand? Tip is om zelf wat vaker de handen te wassen en relativeren: zo erg is een verkoudheid niet.

  2. Marleen schrijft

    Als je verkouden bent, ben je – bij de meeste banen toch – prima in staat om te werken. Je bent alleen verkouden. Het zou wat zijn als mensen voor zulke wissewasjes zich al direct een week thuis op zouden sluiten…Sommige HTML is toegestaan