Spring naar inhoud


Collega’s vertellen over operatie?

Beste Beatrijs,

Binnenkort moet ik geopereerd worden. Ik heb een niet-levensbedreigende aandoening waarvoor ik mij erg schaam. Mensen in mijn omgeving weten ervan, maar ik wil het absoluut niet aan mijn collega’s vertellen. Daarom heb ik geprobeerd om de operatie in mijn vakantie te plannen, maar dat is waarschijnlijk niet haalbaar. Ik moet nu dus op mijn werk gaan vertellen dat ik naar het ziekenhuis moet en daar zie ik erg tegenop, omdat ik verwacht dat mijn collega’s mij gaan uitvragen. Hoe wimpel ik hen op een nette manier af? En hoe voorkom ik dat ze bijvoorbeeld een kaartje gaan sturen, wat alleen maar meer verplichtingen schept om dingen te vertellen. Ook mijn leidinggevende zal willen weten wat er aan de hand is. Hoeveel moet ik hem vertellen? Hij zal misschien willen kunnen natrekken of ik echt onder behandeling ben.

Onder het mes

Beste Onder het mes,

U hoeft uw collega’s niet te vertellen dat u naar het ziekenhuis moet. Als u geen levensbedreigende aandoening hebt, bent u waarschijnlijk ook heel snel het ziekenhuis weer uit. De meeste eenvoudige operaties gaan tegenwoordig poliklinisch. En anders bent u binnen twee, drie dagen weer thuis. Hoe dan ook, u moet wel uw leidinggevende inlichten, want afwezigheid door ziekte moet door de bedrijfsarts gecontroleerd kunnen worden. U hoeft niet in detail te treden. U kunt spreken van ‘een kleine ingreep’ en eventueel een doktersverklaring overhandigen. Normaal gesproken houdt de chef zich aan de regels der discretie. Dat wil zeggen: hij gaat niet rondbazuinen wat er met u aan de hand is. Als u hem niet vertrouwt in dit opzicht, moet u hem vragen om deze info voor zich te houden. Een goede chef doet dat vanzelfsprekend. Op de dag van uw operatie meldt u zich ziek. Collega’s weten op dat moment van niets. U blijft een weekje weg (tien dagen? twee weken? langer zal het herstel toch niet duren?) Dan beginnen collega’s toch niet meteen met kaarten, cadeautjes en ziekenbezoek? U bent gewoon ziek en op een gegeven moment bent u er weer. Als ze vragen wat er was, mompelt u iets over een hardnekkige griep.

Artikelen in Collega's, Ziekte.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan