Spring naar inhoud


Collega steelt

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 15 jaar en werk met veel plezier om wat bij te verdienen bij de Albert Heijn. Laatst zag ik dat een collegaatje van mij een vrij groot aantal pakjes sigaretten stal. Ik durfde haar er niet op aan te spreken, omdat ik bang ben dat ik daardoor problemen krijg met haar of met andere collega’s. Ik wil het ook niet vertellen aan mijn baas, want dat voelt als verklikken. Maar als het uitkomt, word ik misschien ook als verdachte beschouwd. Wat moet ik hier nou mee?

Getuige van diefstal

Beste Getuige van,

Ik begrijp heel goed dat je je collega niet rechtstreeks wil aanspreken. Haar aangeven bij de baas is ook niet prettig, want je voelt je dan een verrader. Aan de andere kant is het achterover drukken van een stapel sigarettenpakjes serieuze diefstal, crimineel gedrag.

Anoniem rapporteren is een mogelijkheid: een geprint briefje met wat je gezien hebt, waar, wanneer en door wie. Diefstal door werknemers is een enorm probleem in winkels, niet alleen in supermarkten. Tien procent van de omzet schijnt ermee heen te gaan. Chefs weten dat het gebeurt en ze weten ook hoe gevoelig zoiets ligt onder collega’s – mensen klikken niet graag. Bovendien kan de leiding niet op willekeurige beschuldigingen afgaan, want die kunnen in theorie vals zijn.

Een dief zal daadwerkelijk moeten worden betrapt door de werkgever. Als je een anonieme tip geeft aan de leiding, zullen zij haar in de gaten gaan houden door de kas en de voorraden extra te controleren. Als het een eenmalige actie was van je collega, komt er verder niets van en zal ze vrijuit gaan. Als het stelen een patroon is, zal ze door je tip op een gegeven moment tegen de lamp lopen.

Artikelen in Collega's.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. StopFraude.nu schrijft

    Prima oplossing, een getypt briefje. Je kunt ook een anonieme melding plaatsen op http://www.stopfraude.nuSommige HTML is toegestaan