Spring naar inhoud


Botte zus

Beste Beatrijs,

Ik weet niet hoe ik op een aardige manier mijn zus duidelijk kan maken dat ik moeite heb met haar manier van reageren. Als ik bijvoorbeeld zeg: ‘Ik heb gisteren een leuk programma op tv gezien,’ is haar antwoord: ‘Ik kijk nooit tv’. Laatst maakte ik tijdens een stadswandeling een opmerking over de overeenkomst tussen verschillende religies en zei ze: ‘Weet ik niks van’. Ik zei toen dat ik weet er wel meer van wist en ben er ook op doorgegaan en ze was zowaar geïnteresseerd. Toch loop ik steeds weer tegen dit soort reacties op. Ze verlammen me. Overigens ben ik niet de enige, zij doet dit ook met anderen.

Ik zou het liefst een grapje bij de hand hebben om die onverschilligheid van haar te doorbreken. Ik ben bang dat als ik haar hier serieus op aanspreek, allerlei oud zeer naar boven komt en de boel escaleert. Ik wil geen zussenruzie. Kunt u me helpen aan een paar humoristische opmerkingen die ik kan inzetten als mijn zus op die manier een gesprek afkapt?

Onverschillige zus

Beste Onverschillige zus,

Uw zus heeft wel een heel merkwaardige manier van gesprekken voeren. Zo bot kom je het zelden tegen. U bent niet de enige op wie zij zo reageert, schrijft u. Dat betekent dat het niet gaat om iets persoonlijks tussen u en haar, maar dat het een gewoonte van haar betreft. U voelt er niet voor, maar ik raad u aan om uw zus hier wél een keer serieus op aan te spreken. Die manier van doen van haar is toch niet te harden? Het lijkt me belangrijk dat u dit aan de orde stelt, al was het maar om te voorkomen dat u zelf een keer in razernij explodeert.

Breng uw probleem naar voren op het moment dat ze het weer doet. Kleed het in. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat het je niet persoonlijk bedoelt, maar ik heb er echt last van als je iets simpels als wat ik net zei (geef voorbeeld) op zo’n botte manier afkapt. Het geeft me het gevoel dat wat ik zeg waardeloos is en dat ik niet de moeite waard ben om naar te luisteren. Je doet dat ook bij andere mensen en ik kan je verzekeren dat niemand dat leuk vindt.’

Beperk het gesprek tot alleen deze specifieke manier van reageren van uw zus, en laat het niet escaleren naar oud zeer. Daar bent u zelf bij en dat hoeft niet te gebeuren. Als zij over vroeger en uw beider jeugd begint, leidt u het gesprek gewoon weer terug naar het oorspronkelijke onderwerp: haar botte en daardoor agressieve bejegening van andere mensen. Hopelijk begrijpt ze wat u bedoelt en zal zij zich er iets van aantrekken.

Als ze daarna weer de fout ingaat (zo’n ingesleten gewoonte is niet makkelijk te veranderen), kunt u op een luchtige manier reageren: ‘Ah, je ligt weer op ramkoers’. Daarmee refereert u aan het eerdere gesprek, zonder dat u het opnieuw voor haar hoeft uit te spellen.

Artikelen in Broers en zussen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan