Spring naar inhoud


Bezoekersattenties

Beste Beatrijs,

Mijn stiefzoon (zoon van mijn vrouw uit haar eerste huwelijk) komt al een jaar of tien zo  eenmaal per maand met zijn nu 10-jarig zoontje bij ons eten. Hij heeft nog nooit iets meegenomen. Ik opperde de gedachte dat hij wel eens een fles wijn mee zou mogen brengen.   Deze opmerking werd door mijn vrouw en door hem als uiterst ongemanierd beschouwd. Is dit echt een ongepast idee?

Met lege handen

Beste Met lege handen,

Het idee om een fles wijn mee te nemen is niet ongemanierd, maar het is wel ongemanierd om erom te vragen. Het is in het algemeen beter als een stiefvader zich niet in corrigerende zin uitlaat over het gedrag van (volwassen) kinderen. Daar krijgt u ruzie mee. Geheel voorspelbaar hebben zowel uw stiefzoon als uw vrouw op uw kritiek gereageerd als door een wesp gestoken: ‘Bemoei je er niet mee!’ En ze hebben gelijk. Het ligt niet op uw weg om uw stiefzoon aan te sporen bezoekersaardigheidjes mee te nemen, ook al zou hij dat best eens kunnen doen.

Beste Beatrijs,

Mijn schoonouders komen zeer geregeld bij ons over de vloer en altijd nemen ze iets te eten mee, zoals cake of pasteitjes, dat ook meteen moet worden opgegeten. Ik heb hier moeite mee, omdat dit mij het gevoel geeft dat ik niet genoeg versnaperingen in huis heb of dat wat ik heb niet goed genoeg is. Ik heb het met mijn schoonmoeder besproken en zij zei toen dat ze me wil helpen omdat ik het al zo druk heb. Maar zodra we dan van ‘haar’ cake eten, moet iedereen roepen dat hij erg lekker is en anders roept mijn schoonvader het wel uitgebreid. Wat moet ik hier mee? Ik erger me er elke keer weer opnieuw aan.

Met volle handen

Beste Met volle handen,

De gastvrouw/heer bepalen wat er op tafel komt in hun eigen huis. Laat u niet van de wijs brengen door mensen die de regie willen overnemen. Bedank uw schoonmoeder recht hartelijk voor de meegebrachte etenswaren en zet ze meteen weg uit het zicht. Serveer de hapjes die u zelf hebt voorbereid. Als ze protesteert, bedankt u haar nogmaals, u verzekert haar dat u en uw gezin haar goede gaven later met smaak zullen opeten en u gaat rustig door met het uitdelen van uw eigen soep of taart of wat u dan ook in de aanbieding hebt.

Artikelen in Traditionele etiquette.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan