Spring naar inhoud


Bestellen ongeacht prijs

Beste Beatrijs,

Wij willen iemand mee uit eten nemen om hem ergens voor te bedanken. Natuurlijk zeggen we van te voren dat wij betalen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze gast kiest wat hij echt wil en dus niet uit beleefdheid een minder duur gerecht neemt? Moeten wij eerst bestellen of onze gast voorrang geven?

Geld speelt geen rol

Beste Geld speelt geen rol,

Een mondelinge aansporing ‘Kies vooral waar je zin in hebt!’ is normaal gesproken voldoende om een gast zich vrij te laten voelen. Keuzevrijheid van gerechten ongeacht de prijs is de rigueur, als iemand door een ander is uitgenodigd in een restaurant, dus dit hoeft niet extra benadrukt te worden. Natuurlijk mogen ze de ossenhaas met truffelsaus bestellen, als dat gerecht hen aanspreekt. Waar mensen wel eens over twijfelen is of ze wel of geen voorgerecht zullen bestellen. Gasten vinden het vervelend om een voorgerecht te nemen, als degene die hen heeft uitgenodigd dat niet doet. Dus vraag even van tevoren of de gast zin heeft in een voorafje. Zo ja, bestel er dan zelf ook een. Voor toetjes geldt die saamhorigheid minder. Die kunnen prima individueel worden besteld. De volgorde van bestellingen opnemen door de ober doet er niet toe.

Artikelen in Horeca, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henri Bik schrijft

    Dit is één van de redenen dat ik bij voorkeur vrienden en familie uitnodig voor een etentje in een buffetretauant,met een groot assortiment waar iedereen kan eten wat hij/zj wil voor een vast tarief.

  2. PeterJKH schrijft

    Heel simpel. In een goed restaurant zijn menukaarten zonder prijs beschikbaar. Vroeger werden die (automatisch) aan de dames in het gezelschap gegeven, met het idee dat de heer de betalende partij was, maar tegenwoordig kun je er ook om vragen als je mensen hebt uitgenodigd en zoals in dit geval, hun niet wil confronteren met de prijs.Sommige HTML is toegestaan