Spring naar inhoud


Beste boeken 2011

Alan Hollinghurst: The Stranger’s Child (Picador). Een in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde en per ongeluk tot dichter van zijn generatie uitgeroepen jongeling vormt het brandpunt van een meeslepende familiesaga over de periode 1914-2008. Behalve als speurtocht naar een familiegeheim valt het boek ook te lezen als een sociale geschiedenis van homoseksualiteit in Engeland, waarbij de eenduidigheid van de moderne homo-identiteit niet per se verkieslijk blijkt boven de seksuele ambiguïteit van destijds.

Jeffrey Eugenides: The Marriage Plot (Farrar, Straus and Giroux). Twee jongens en een meisje, studenten in de post-moderne, deconstructionistische jaren tachtig, op zoek naar liefde en hun lotsbestemming. Een klassieke driehoek, een klassiek coming-of-age-verhaal, maar zo tintelend opgeschreven dat alle vrees voor de dood van de roman verpulverd wordt.

David Lodge: A Man Of Parts (Harvill Secker). Op feiten en geschriften gebaseerde roman over de schrijver/ wereldverbeteraar H.G. Wells. Met geestige pen en scherp psychologisch inzicht schetste Lodge een intrigerend portret van deze literaire reus, die zijn ideaal van vrije liefde met wisselend succes in de praktijk bracht. Een leven van liefde, literatuur en socialisme.

Beatrijs Ritsema

Artikelen in NRC-boekrecensies.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan