Spring naar inhoud


Begrip tussen man en vrouw

Beste Beatrijs,

Het overkomt mij als oudere man steeds vaker, dat goede vriendinnen mij uitvoerig inlichten over hun (emotionele) problemen, maar dat er heibel komt als ik daar eens mijn reactie op en mening over geef. Waar ik me dan wel mee bemoei! Ik vind dat nogal frustrerend, en met mannen heb ik die ervaring niet. Ligt het aan de dames, ligt het aan mij, of aan allebei?

Ik loop op eieren

Beste Ik loop,

Uw probleem is uitgebreid beschreven door Deborah Tannen in haar boek “You Just Don’t Understand” (vertaald als Je begrijpt het gewoon niet, 1991). Soms lopen gesprekken tussen mannen en vrouwen mis, omdat mannen geneigd zijn oplossingen te bieden voor de door vrouwen geschetste problemen, terwijl die vrouwen alleen maar hun hart willen uitstorten en vooral uit zijn op medeleven en begrip.

Als u bijvoorbeeld een vriendin suggereert dat ze een ander baantje moet zoeken, als haar huidige werk haar niet bevalt, dan kan ze chagrijnig reageren, want dat wil ze helemaal niet horen. Zoiets kan ze zelf ook wel verzinnen, ze wil gewoon stoom afblazen of lekker klagen.

Wat uw vriendinnen te berde brengen vindt u diep in uw hart een beetje gezeur, terwijl zij uw pogingen om hen uit het moeras te leiden als ‘ongevoelig en nergens op slaand’ ervaren. Het is lastig, hoor, want beide partijen hebben op hun manier gelijk. Misschien moet u wat meer afstand inbouwen met deze vriendinnen. Zij kunnen voor de bespreking van hun emotionele problemen beter terecht bij hun seksegenoten en u kunt de vriendschap met deze vrouwen een meer inhoudelijke kleur geven. Samen een activiteit ondernemen (tentoonstelling, film, fietstochtje) geeft ook gezelligheid en het is weer eens wat anders dan dat eeuwige praten.

Artikelen in Communicatie, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan