Spring naar inhoud


Bazige oma

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik hebben twee kinderen van zes en drie jaar. Mijn moeder heeft de gewoonte om, zodra we met ons allen bij elkaar zijn, het opvoedroer actief over te nemen. Meestal laten we haar maar begaan voor de lieve vrede. Soms zijn er situaties waarbij wij toch echt iets anders willen en dan corrigeren we haar voorzichtig. In dat geval krijgen wij het verwijt dat we haar niet mogen afvallen in het bijzijn van haar kleinkinderen, omdat we op die manier haar gezag ondermijnen. Dat zij begon met ons gezag te ondermijnen (door de kinderen iets toe te staan, wat wij eerder verboden), schijnt ze niet te zien.

Een ander punt is dat zij jaloers kan reageren op de ouder-kind-band. Wanneer een van de kinderen iets aan ons wil vertellen of gevallen is en troost zoekt, vindt oma dat de kinderen naar omi moeten komen en zegt dat ook. Wanneer het kind daar geen gehoor aan geeft, is oma beledigd en boos op ons. Soms gaat ze fysiek tussen een van ons en een van de kinderen staan om contact te verhinderen. De jaloezie die oma vertoont slaat volgens ons nergens op, omdat de kinderen dol zijn op hun (enige!) oma en vaak wel naar haar toekomen. Hoe kunnen we het contact leuk houden?

Oma speelt de baas

Beste Oma speelt de baas,

Het zijn de ouders die de regels stellen voor de kinderen en oma moet zich daarbij neerleggen.

Voer een serieus gesprek met uw moeder onder vier ogen, zonder kinderen of vriend erbij, en fluit haar terug. Vraag haar nadrukkelijk om zich niet te bemoeien met uw opvoedregels, omdat u het niet prettig vindt om door haar te worden gedwarsboomd. Het zijn de ouders die de regels stellen voor de kinderen en oma moet zich daarbij neerleggen. Dus geen snoep geven, als u net gezegd hebt dat de kinderen genoeg snoep hebben gehad (ik geef maar een voorbeeld).

Verder moet u uw moeder vragen of ze de kinderen een beetje met rust kan laten. De kinderen moeten (binnen de gewone regels) kunnen doen wat ze willen. En als ze na een valpartij liever door mama of papa getroost willen worden dan door oma, dan is dat het goed recht van die kinderen. Oma hoeft er niet voortdurend bovenop te zitten, want te veel bemoeienis is ook voor de kinderen niet prettig. Ze moet ze in de eerste plaats met rust laten. Vraag uw moeder haar medewerking op deze beide punten.

Als pleister op de wonde, kunt u opperen dat de kinderen misschien eens een weekendje bij haar komen logeren. Dan heeft ze ze twee dagen voor zichzelf en kan ze zich helemaal uitleven zonder ouders erbij.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan