Spring naar inhoud


Astrante broer

Beste Beatrijs,

Al jaren laat mijn broer die lid is van de PvdA zich minachtend uit over iedereen die ook maar een vleugje christelijk geloof heeft. Wanneer hij bij ons op een verjaardagsfeestje is, krijgen CDA-stemmers zoals ik voortdurend de schuld van zowat alles wat hier in Nederland mis is. Ook laat hij zich laatdunkend uit over mijn opleiding (slechts HBO). Hij is hoogleraar en dat moet iedereen in geuren en kleuren horen. Ik heb hem wel eens aangesproken op zijn botheid en dan beroept hij zich op de vrijheid van meningsuiting en krijg ik weer hele tirades over malversaties van het Vaticaan, waar ik overigens niet veel mee op heb. Volgens mijn vrouw moet ik het maar over mij heen laten komen, maar ik heb er zo genoeg van, dat ik hem eigenlijk niet meer wil zien. Hoe pak je zoiets aan?

Getergd door broer

Beste Getergd door broer,

De oude zedenmeesters van de etiquette hadden het niet zo gek bekeken met hun verbod op politiek en godsdienst in de conversatie. Het ventileren van sterk contrasterende opvattingen leidt zelden of nooit tot een prettig gesprek. Integendeel, bij deze onderwerpen raken de gemoederen snel verhit en voor je het weet, ontaardt de discussie in een handgemeen. Hoogleraar of niet, uw broer gedraagt zich buitengewoon onbeschaafd met zijn beledigingen aan uw adres. Het is hoe dan ook ongepast om anderen (onbekenden, vrienden of familieleden) aan te vallen omdat ze andere politieke voorkeuren of religieuze overtuigingen hebben.

Uw vrouw zegt dat u het maar over u heen moet laten komen. Dat is een al te slappe houding. Niemand hoeft zich te laten koeioneren omwille van de lieve vrede. U overweegt het contact met uw broer stop te zetten. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, maar voor u het zo ver laat komen, raad ik u aan uw broer nog een laatste kans te geven. Leg hem uit dat u er geen zin meer in hebt om door hem beledigd, bespot en vernederd te worden. Blijkbaar jagen politieke en religieuze gespreksonderwerpen hem over de rooie, dus verklaar deze onderwerpen vanaf heden taboe. U wíl er niets meer over zeggen en hij mág er niets meer over zeggen. Met deze restricties zal de conversatie zich naar veiliger terreinen verplaatsen, zoals daar zijn: kunst, wetenschap en literatuur of desnoods: voetbal, drank en vrouwen. Nog één belediging of uiting van zelfgenoegzaamheid, en uw broer mag niet meer op uw partijtjes komen – houd hem dat duidelijk voor.

Artikelen in Broers en zussen, Verjaardag.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Neeltje schrijft

    Wie zich meester noemt, is het niet… dat blijkt weer wel.

  2. Laura schrijft

    Natuurlijk is er vrijheid van meningsuiting. Maar ook de vrijheid om iemand niet op je verjaardag uit te nodigen.Sommige HTML is toegestaan