Spring naar inhoud


Als het stinken doorgaat

Beste Beatrijs,

Een paar maanden geleden vertelde een goede vriendin mij dat ze mij vindt stinken. Ze had veel moeite met deze boodschap, omdat ze het pijnlijk vond. Bij mij thuis vindt ze het ook stinken vanwege de hond, twee katten en rokende huisgenoten. In aanvang kon ik haar eerlijkheid zeker waarderen. Ik heb mijn jas gewassen, controleer mijn kleding extra goed en was mijn haar vlak voordat we een afspraak hebben. Ik heb ook aan mijn huisgenoten en een goede collega gevraagd om mij te waarschuwen als ik riek, maar die zeiden dat hun nooit iets is opgevallen.

Enige tijd geleden gingen mijn vriendin en ik een weekend weg, maar ik moest in mijn eigen auto erheen, want ze rook me direct, zodra ik bij haar in de auto stapte. Ik kwam net onder de douche vandaan, haren gewassen, schone kleren, maar dat mocht niet baten. Aangekomen in onze hotelkamer heeft ze de bedden zo ver mogelijk uit elkaar gezet en direct het raam geopend om te luchten. Mijn meegenomen kussen stonk haar ook te veel en moest ik in de auto terugleggen. Ik heb gezegd dat ik hier onzeker van word, maar ze vindt dat ze eerlijk tegen mij moet kunnen zijn. Als ik zeg dat anderen mij niet vinden stinken (heb veel navraag gedaan), is haar antwoord dat anderen dit niet durven te zeggen. Hoe nu verder? Is het alleen mijn gekwetste ego waar ik last van heb?

Pijnlijke eerlijkheid

Beste Pijnlijke eerlijkheid,

Uw vriendin heeft u op zeker moment gewaarschuwd dat u een onaangename geur verspreidde. Op zichzelf valt zo’n mededeling wel te waarderen, omdat u zich bewust werd van iets wat u niet wist. U hebt haar bedankt voor de info en u hebt maatregelen genomen. Daarnaast woont u met huisdieren en rokende huisgenoten, zodat uw huis altijd een bepaalde geur heeft. Sommige mensen vinden dat storend, terwijl anderen er geen last van hebben.

Dit laatste is een belangrijk punt, omdat u hebt rondgevraagd in uw omgeving of anderen ook vinden dat u stinkt. Niemand heeft de waarneming van uw vriendin bevestigd. Dit betekent dat er niet zo veel mis is met uw lichaamsgeur, maar dat uw vriendin extreem gevoelig is. U hebt diverse voorzorgsmaatregelen genomen, maar uw vriendin klaagt nog steeds. De manier waarop zij u tijdens het gezamenlijke weekendje het vuur aan de schenen legde is beneden peil. Natuurlijk wordt u daar bang en onzeker van. Op zo’n manier brengt ze de vriendschap om zeep. Zeg tegen uw vriendin dat u er geen behoefte aan hebt om steeds door haar geconfronteerd te worden met uw lichaamsstank, nadat u zich uitgesloofd hebt om haar tegemoet te komen door gedoucht, haren gewassen, met pas gewassen kleding op een afspraak met haar te verschijnen. Zeg dat het onmogelijk is om uw lichaam eerst te steriliseren, voordat u haar ziet.

Het is lastig om een vriendschap vol te houden, als u voortdurend bang bent dat u haar afstoot louter door uw aanwezigheid. De vriendschap valt alleen te redden, wanneer uw vriendin u accepteert inclusief (sporen van) haar onwelgevallige geuren en afziet van verdere destructieve eerlijkheid.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Stella schrijft

  Het gaat hier niet om lichaamsstank maar om de wolk die permanent om haar heen hangt. Als het hele huis naar hond en rook stinkt, gaan de schone kleren in de kast ook stinken. Er moet misschien meer geventileerd worden, honden regelmatig buiten geborsteld, etc. Bij sommige mensen hangt er een zware hondenlucht in de auto en/of is de hele achterbank vol hondenhaar.
  Het is natuurlijk de vraag waarom de vriendin dan een tweepersoonskamer wenst.

 2. Scotty schrijft

  U zult het nooit goed kunnen doen. Mevrouw heeft deze gedachte geadopteerd en daar gelooft ze in. Ik ken ook zo iemand. Als ze bij iemand op visite is moet er altijd een raam open want er hangt een geur of het is te warm. Andere gasten hebben nergens last van. Het zit tussen de oren helaas. Zit u echt op deze “vriendin” te wachten? A propos, ieder mens heeft een eigen specifieke geur. Leven en laten leven.

 3. Henna schrijft

  Deze kwestie ken ik van iemand die mij nabij staat en is enorm denigrerend. Het kan nog jaren doorwerken na zo’n vriendschap, ook als die verbroken is hierdoor. Het enige wat echt stinkt is de manier waarop vraagsteller wordt behandeld, zo ga je niet met mensen om.

 4. Joop schrijft

  Huisdieren én roken in huis (gebeurd dat nog?) geeft zeker een doordringend ‘geurbeeld’
  Ik heb er weinig hinder van maar ruik het wel altijd behoorlijk.
  Zou niet ook weten hoe men dit kan ‘wegboenen’, zit ín kleding, meubels, gordijnen, enz.

 5. Suzanne schrijft

  Exit ‘goede vriendin’.

 6. Annette schrijft

  Het is een lastig gespreksonderwerp maar u mag er vanuit gaan dat het om de walm van huisdierengeur in combinatie van nicotinelucht gaat. Dat gaat er niet zomaar uit met douchen en schone kleren. Die lucht zit in de poriën, in de muren, in de atmosfeer. Ik heb zelf eens een huis gekocht van iemand die daar jaren gerookt had; dat huis moest ik professioneel laten reinigen en daarmee was het nog steeds niet helemaal verholpen. Ze kan het niet oplossen door ramen open te gooien. Beter boeken jullie ieder een aparte kamer voortaan.

 7. Roos schrijft

  Ik had eens een collega die akelig rook. Het bleek niet te liggen aan kleding wassen of honden/sigaretten. Ze is naar de huisarts gegaan en ze bleek last te hebben van omhoog komend maagzuur (niet goed sluitende maagklep). Zelf ruik je zoiets niet – en in de omgeving is de een gevoeliger voor zo’n geur dan een ander (het is een wat ‘zurige’ lucht, die als een wolk om iemand heen lijkt te hangen). Ze is hieraan geholpen en de geur verdween.

 8. Els schrijft

  Kijk, waar het om gaat is dat toen vraagstelster aan anderen in haar omgeving vroeg of ze lichaamsstank waarnamen hoorde ze nee. En sorry, hoor: als je fris gedouched bent, je haren hebt gewassen, schone kleding hebt aangetrokken; als je dan nog stinkt, dan is dat omdat je aan een ziekte lijdt. En dat doet ze niet, dus het probleem ligt bij die vriendin. Zit haar neus soms te dicht op haar bovenlip? :-D

 9. Stinkerdje schrijft

  Hartelijk dank voor jullie reacties. Een naderende toelichting; er wordt gerookt in de keuken met de afzuigkap aan en de deuren dicht. Bij droog weer wordt er buiten gerookt. Zelf rook ik niet . Ik heb mijn vriendin gevraagd het er niet meer over te hebben en dat doet ze ook niet meer. We zien elkaar gelukkig nog steeds. Maar samen ergens overnachten,dat initieer ik niet meer. Vriendelijke groet!Sommige HTML is toegestaan