Spring naar inhoud


Agressieve studenten

Beste Beatrijs,

Sinds kort werk ik (vrouw, 40) met veel plezier als docent aan een universiteit in de Randstad. Een belangrijk deel van mijn werk is het geven van onderwijs aan studenten. Erg leuk om te doen, maar waar ik van schrik is de directe en soms brutale manier waarop ze me bejegenen. Het geven van uitleg over de stof en het beantwoorden van vragen verloopt meestal soepel, maar wanneer er iets onplezierigs aan de orde is (vermeend plagiaat, een fikse onvoldoende), krijg ik ongenoegen, woede, soms zelfs scheldpartijen over me heen, omdat ze zich door mij benadeeld voelen. Doorgaans lukt het me wel om voldoende autoriteit uit te stralen, maar met hun verbale agressie kan ik moeilijk omgaan. Ze zijn ontzettend kritisch over alles behalve over hun eigen houding en werk. Hoe pak ik het het beste aan? Vriendelijk en zakelijk blijven luisteren? Of juist de studenten afkappen en het gesprek beëindigen? Of autoritair van de toren blazen? Ik blijf het lastig vinden, het gaat tenslotte om (vrijwel) volwassen mensen.

Getergde docent

Beste Getergde docent,

Heel onaangenaam, die agressie van studenten die maar al te goed weten hoe ze voor zichzelf moeten opkomen. Velen van hen zijn van de middelbare school niet anders gewend dan leraren onder druk te zetten voor een hoger cijfer. Er valt niet een heel simpel recept voor te geven, maar u moet in ieder geval onthouden dat u de baas bent. Geef niet toe aan het gedram van studenten uit angst voor hun woede. Zodra u zich door hen laat intimideren, kunt u het verder wel vergeten en lopen ze over u heen.

Plagiaat is natuurlijk een heel zware aantijging waar ook zware sancties op staan, en studenten zullen er alles aan doen om zichzelf daarvan vrij te pleiten. Luister dus goed naar hun verdediging en weeg hun argumenten. Hetzelfde geldt voor het gesputter van studenten die protesteren tegen onvoldoendes. Misschien brengen ze iets in het midden, wat u bij nader inzien redelijk vindt. Maar als u bij uw aanvankelijke oordeel blijft, dan maakt u, zodra er niets nieuws meer wordt aangevoerd, een eind aan het onderhoud onder verwijzing naar  de regels. U zegt: ‘Het spijt me vreselijk voor je (zeg eventueel ‘u’, als de stemming echt onaangenaam wordt), maar mijn beoordeling ligt vast. Ik volg de regels van het examenreglement en als je het er niet mee eens bent, kun je een klacht indienen bij de klachtencommissie.’

Verlies nooit uw zelfbeheersing. Vertel hen rustig dat u begrijpt dat ze dit vervelend vinden, maar dat er voor hen toch niets anders opzit dan zich neer te leggen bij uw beoordeling. Als docent moet u de kwaliteitsstandaarden van de academische opleiding kunnen garanderen.

Artikelen in Scholen en verenigingen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Robert schrijft

    “Velen van hen zijn van de middelbare school niet anders gewend dan leraren onder druk te zetten voor een hoger cijfer.”

    Dit is wel erg generaliserend. Voor de rest een goed advies, maar deze verklaring is toch echt ongefundeerde onzin.Sommige HTML is toegestaan