Spring naar inhoud


Beroepsbenamingen van vrouwen

Beste Beatrijs,

Ik weet niet meer welke aanspreektitel ik voor vrouwelijke functies moet gebruiken: voorzitter of voorzitster, ondernemer of onderneemster, ceremoniemeester of -meesteres, bloemist of bloemiste enzovoort. Ik voel mij als man hierin ongemakkelijk, omdat de dame in kwestie mij altijd boos kan aankijken, welke keuze ik ook maak.

Vrouwelijke functiebenamingen

Beste Vrouwelijke functiebenamingen,

Voor de meeste beroepen geldt de mannelijke vorm als neutraal, dus gebruik ‘voorzitter, ondernemer, ceremoniemeester en bloemist.’ Uitzonderingen worden gevormd door beroepen, waarin het vrouwelijke aspect traditioneel doorklinkt (stewardess, boerin, serveerster) en waar het raar zou klinken als de mannelijke versie gebruikt wordt. Bekende voorbeelden zijn koningin, actrice en zangeres. Sommige beroepen (verpleegster, vroedvrouw, lerares) hebben nieuwe benamingen gekregen: verpleegkundige, verloskundige, leerkracht, die voor beide geslachten bruikbaar zijn.

De vuistregel is dat de mannelijke vorm wordt gebruikt, wanneer het er niet toe doet of persoon een man of vrouw is. Dit geldt voor de meeste beroepen. Een persoon m/v kan dokter zijn of tandarts, loodgieter, producer, manager, professor enzovoort. Het is onnodig en verwrongen om hier een vrouwelijke uitgang achter te zetten. Kies dus voor de mannelijke versie – daarmee zult u de minste vrouwen ontrieven. Wanneer een vrouw het u kwalijk neemt dat u haar fysiotherapeut noemt in plaats van fysiotherapeute, kunt u uw zogenaamde fout herstellen zonder schaamteblos. U kunt tenslotte niet van elke vrouw van tevoren weten hoe zij het hebben wil.

Artikelen in Taalgebruik, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan